Linkovi

CG: Pobeda DPS-a na lokalnim izborima u većini opština


Lokalni izbori u Crnoj Gori (rtcg.me)
Lokalni izbori u Crnoj Gori (rtcg.me)

Demokratska partija socijalista ostvarila je ubjedljivu pobjedu na lokalnim izborima u Crnoj Gori, pa će sama ili u koaliciji sa svojim partnerima na državnom nivou, biti u prilici da formira vlast u većini od deset opština u kojima se glasalo, saopštili su posmatrači Centra za monitoring i Centra za demokratsku tranziciju.

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) za Podgoricu, sa 100 odsto obrađenih podataka, koalicija "Za dobro građana Podgorice - Milo Đukanović" ima 47,9 odsto glasova, odnosno 32 mandata u gradskom parlamentu.

Koalicija Podgorica za 21. vijek, koju čine Demokrate i URA, osvojila je 25,5% glasova, odnosno 17 mandata, dok je koalicija Demokratski front (DF) - SNP osvojila 12,2%, to jest osam mandata.

Nosilac liste DPS-a u Podgorici Ivan Vuković nakon pobjede na izborima (rtcg.me)
Nosilac liste DPS-a u Podgorici Ivan Vuković nakon pobjede na izborima (rtcg.me)

Socijaldemokrate Ivana Brajovića osvojile su 5,1% glasova birača, odnosno tri mandata. Albanskoj alternativi, koja je osvojila 1,6 odsto glasova, pripalo je jedno odborničko mjesto u Skupštini Glavnog grada.

Bez mandata su Grupa građa Saša Mijović, koja je osvojila 0,7 odsto glasova. Nijedan mandat nije osvojila ni Ujedinjena Crna Gora, koja je dobila podršku 1,3 odsto birača. Pravu Crnu Goru podržalo je 2,4 odsto birača, a Srpsku koaliciju 0,2 odstp. Građanski savez za promjene SDP - DEMOS osvojilo je podršku 2,96 odsto birača.

Oni su, kako je saopštio CDT, na granici cenzusa, pa bi Izborna komisija Glavnog grada trebalo da prebroji sve glasove.

U Baru su ubjedljivu pobjedu odnijele "savezničke" DPS i Socijaldemokrate, koji će takođe vjerovatno moći zajedno da formiraju opštinsku vlast u Kolašinu, kao i u Plavu sa Bošnjačkom strankom, koja je na pragu da samostalno formira vlast u Rožajama.

Prema nezvaničnim rezultatima, Demokratska partija socijalista je osvojila apsolutnu vlast u Bijelom Polju, Žabljaku, Šavniku, Pljevljima, Danilovgradu i Gradskoj opštini Golubovci.

Direktor Centra za monitoring, politički analitičar Zlatko Vujović, rekao je u izjavi za Glas Amerike da su ove izbore, sa jedne stranem obilježio manji broj nepravilnosti na samim biračkim mjestima, ali i pojačano nasilje van biračkih mjesta.

"Ako bi se ovo (nasilje) na neki način raširilo, Crna Gora onda nažalost ide u veoma pogrešnom smjeru, a to je da nasilje postane redovan dio izbornog procesa", rekao je Vujović, navodeći da bi to trebalo da spriječi Specijalno državno tužilaštvo, kao i ostala nadležna tužilaštva, i policija.

On je izrazio sumnju u efikasnost reakcije državnih organa, navodeći da će incidenti biti veliki ispit za nezavisnost državnog tužilaštva.

Vujović smatra da niska izlaznost na izborima u zemljama u tranziciji "razlog za zabrinutost za regularnost izbornog procesa"."Niska izlaznost u zemljama u tranziciji nije dobar indikator demokratskih sloboda", rekao je Vujović ranije za TVCG.

Nakon jutrošnjeg napada na odborničke kandidate koalicije Demokrate – URA, za koje su optužili aktiviste DPS, lider Prave Crne Gore, Marko Milačić, iznio je slične optužbe protiv vladajućih aktivista, optužujući ih da su naoružani napali članove te opozicione partije, nakon njihovog otkrivanja navodnog DPS-ovog štaba za kupovinu glasova u podgoričkom naselju Stari Aerodrom.

"Batinaši DPS-a su, do zuba naoružani, pokušali da linčuju naše kolege", rekao je Milačić na vanrednoj konferenciji za medije u Podgorici.

DPS je ranije saopštila da su pripadnici URA i Demokrata "maltretirali ljude snimanjem mobilnim telefonima iz automobila, dobacivanjem i vrijeđanjem", nakon što su "snimali građane dronom uz obrazloženje da traže štabove DPS-a”.

Iz koalicije Demokrate – URA saopštila je da je Demokratska partija socijalista objavljenim reagovanjem potvrdila da stoji iza napada na funkcionere koalicije Demokrata i URA-e “Za 21. Vijek”, i pozvali tužilaštvo da sasluša funkcionere DPS-a.

Tužilaštvo je saopštilo da je, "nakon objave u medijima", formiralo predmet i pokrenulo izviđaj koji se odnosi na "fizički obračun u naselju Konik", prenosi RTCG.

"Pokrenut je izviđaj, vrše se određene provjere i policiji je dat nalog da izvrši provjere kako bi se utvrdile sve važne činjenice", saopštili su iz tužilaštva.

XS
SM
MD
LG