Linkovi

“Sljedeća faza pristupanja Crne Gore EU vrlo zahtjevna”


Zvaničnici Evropskog parlamenta na sjednici Skupštine Crne Gore (gov.me)
Zvaničnici Evropskog parlamenta na sjednici Skupštine Crne Gore (gov.me)

Predstavnici Evropskog parlamenta, koji borave u Crnoj Gori, izrazili su u ponedeljak zadovoljstvo napretkom zemlje na putu ka EU i naglasili važnost sljedeće faze pristupanja koja se prije svega odnosi na slobodu medija, prenosi RTCG.

Kopredsjedavajući Parlamentarnog Odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje, Dejvid Martin, ponovio je stav Brisela da su u Evropskoj uniji posvećeni procesu proširenja.

"Zadovoljni smo napretkom Crne Gore, ali ne potcjenjujemo izazove pred kojima se vaša država nalazi", kazao je on, uoči sjednice tog odbora na kojoj se očekuje rasprava o izbornoj reformi uoči predstojećih izbora.

Martin i drugi predstavnici delegacije EU u Podgorici pozdravili su najavljeni povratak u parlament opozicionog Demokratskog fronta, navodeći da EU želi otvorenu raspravu u narednim fazama pristupanja.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav takođe je pozdravio povratak dijela opozicije u parlament, nakon jednogodišnjeg bojkota.

"EU konzistentno ohrabruje sve političke aktere u Crnoj Gori da se vrate političkoj debati na onom mjestu gdje ona i pripada, odnosno u parlamentu”, rekao je Orav.

Ambasador Estonije u Crnoj Gori, Danijel Erik Šaer, rekao je, u ime zemlje koja predsjedava EU, da je Crna Gora pouzdan partner Brisela na Zapadnom Balkanu, ali i pozvao na jačanje napora kako bi se obezbijedila veća sloboda medija.

“Sljedeća faza pristupanja Crne Gore EU je vrlo zahtjevna. Crna Gora mora pojačati napore kako bi ojačala slobodu medija”, rekao je Šaer, koji je pozdravio stalni napredak Podgorice na evropskom putu i podstakao Crnu Goru da ide dalje u tom procesu.

Ministar pravde Crne Gore, Zoran Pažin, rekao je da dosadašnji bilans od 30 otvorenih I tri privremeno zatvorena pregovaračka poglavlja predstavlja uspjeh kojim se ne može pohvaliti nijedna druga zemlja – kandidat.

"Takav rezultat nas samo dodatno motiviše da još intenzivnije nastavimo sa napretkom, u skladu sa realnim očekivanjima i na bazi ostvarenih konkretnih rezultata”, rekao je Pažin. A jedno od ključnih očekivanja je da će Evropska unija prepoznavati i odvojeno cijeniti učinke svake države koja teži članstvu u Uniji”

Predstavljajući rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, on je naveo da je za nepune dvije godine, od osnivanja Agencije za sprječavanje korupcije, 105 javnih funkcionera podnijelo ostavke na javne funkcije, prenosi portal RTCG.

Govoreći o slobodi medija, Pažin se založio za “proaktivnije djelovanje organa za otkrivanje napada na medije”, kao i potrebu jačanja medijske samoregulacije, ipak ocjenjujući da nasilje nad medijima u Crnoj Gori nije “sistemski problem”.

“Zaključno sa septembrom, pravosudni organi su zabilježili četiri slučaja prijetnji novinarima, od kojih je jedan predmet riješen osuđujućom, jedan oslobađajućom presudom, a za dva predmeta je postupak u toku", izjavio je crnogorski ministar pravde.

Parlamentarni odbor EU i Crne Gore, koji čine poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta osnovan je 2010. kako bi dva puta godišnje razmatrao primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore EU.

XS
SM
MD
LG