Linkovi

CG odmakla u pregovorima, EU očekuje rezultate


Glavni pregovarač Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom i holandskim ministrom spoljnih poslova Bertom Kundersom (gov.me)
Glavni pregovarač Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom i holandskim ministrom spoljnih poslova Bertom Kundersom (gov.me)

Sedmi po redu sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje izmedju Evropske unije i Crne Gore održan je danas u Luksemburgu. Nakon skupa, evropski zvaničnici su potvrdili kontinuiran napredak Crne Gore u procesu pridruživanja i reformama, ali i naglasili - Unija sa posebnom pažnjom očekuje konkretne rezultate u reformama, posebno u vladavini prava, medijskim slobodama i javnoj upravi.

Sa dvadeset i dva otvorena poglavlja pregovora i dva od njih privremeno zatvorena, Crna Gora je medju kandidatima trenutno najdalje odmakla u evropskim integracijama. Ozbiljan posao još čeka - puno sprovodjenje reformi u ključnim oblastima života i funkcionisanja države.

"Pozdravili smo nastavak progresa u pregovorima, kao i formiranje nove vlade, vlade povjerenja, računamo na sve poliktičke partije da pokažu političku zrelost i organizuju kredibilne izbore u oktobru, koji ne bi trebali da uspore reformsku agendu zemlje. Tu su izazovi na polju vladavine zakona, medijskih sloboda, javne uprave, ekonomije. Posebno podvlačim da sistem vladavine zakona treba da donese konkretne rezultate. Ima napretka, ali očekuje se više na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Crna Gora igra pozitivnu ulogu u regionalnim odnosima, unapredjujući dobrosusjedske odnose", rekao je ministar spoljnih poslova Holandije i predsjedavajući Savjeta ministara EU, Bert Kunders.

"Cijeli proces zavisi od pitanja vladavine zakona. Postoji napredak u zakonima i uspostavljanju institucija, ali sada treba da vidimo i rezultate- donošenje zakona je jedno ali rezultati su ti koji govore o ozbiljnosti implementacije. Kada je riječ o javnoj upravi očekujemo donošenje nove strategije i formiranje Savjeta za reformu javne uprave. Na polju ekonomije smo ukazali da je neophodno smanjiti troškove i smanjiti postojeći dug", naglasio je evropski komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han.

"Predočili smo detaljne informacije o pravnom i ustavnom okviru gradnje institucionalnih kapaciteta, praktične rezultate i planove. Zajednički zaključak današnjeg sastanka je da smo nastavili sa reformama i postigli ozbiljne rezultate na mnogim poljima. Napravili smo ozbiljne korake i nastavićemo rad na reformama, dajući primjer ali i pokazujući da proces pristupanja donosi rezultate", kazao je državni sekretar i glavni pregovarač Crne Gore, Aleksandar Andrija Pejović.

Holandsko predsjedništvo Unije je večeras potvrdilo da ubrzano radi na tome da se sa Crnom Gorom do kraja juna otvore još dva poglavlja pregovora o prijemu.

XS
SM
MD
LG