Linkovi

CG deo evropskog sistema pravosudne saradnje


Potpisivanje sporazuma Crne Gore i EUROJUST-a (rtcg.me)
Potpisivanje sporazuma Crne Gore i EUROJUST-a (rtcg.me)

Sporazum o saradnji Crne Gore i Evropske jedinice za pravosudnu saradnju EUROJUST potpisan je danas u Briselu, čime je Crna Gora postala sastavni dio evropskog sistema pravosudne saradnje u borbi protiv teških oblika prekograničnog kriminala.

Tim Sporazumom se unapredjuje integracija Crne Gore u insititucionalnu strukturu EU i obezbedjuje tješnja saradnja u borbi protiv prekograničnog kriminala, rekao je nakon njegovog potpisivanja ministar pravde Crne Gore, Zoran Pažin.

Današnjim potpisom Crna Gora je postala sastavni dio evropskog sistema pravosudne saradnje u borbi protiv teških oblika prekograničnog kriminala i kada je riječ o evropskim integracijama, potvrdila da je kredibilan partner EU.

"Vladavina zakona i osnovna ljudska prava su u biti procesa pristupanja i naših ugovornih odnosa i to će ostati naš fokus i tokom narednih godina. Strategija proširenja, potvrdjena i prošlog novemba, potvrdjuje da sve države koje žela da postanu evropske članice moraju da obezbijede puno funkcionisanje institucija neophodnih za uspostavljanje vladavine prava. Sa ministrom smo zajednički zaključili da treba obezbijediti punu nezavisnost sudstva i njegovu sposobnost da se bori protiv korupcije", saopštila je evropska komesarka za pravdu, Vera Jurova.

"Ovo je sretan i važan trenutak i za CG i Eurojust ali i sa bezbjednost cijele EU. Radili smo mnogo ali i brzo i obezbijedlili dobru zaštitu podataka. Sa Crnom Gorom saradjujemo već deset godina, na nekoliko slučajeva krijumčarenja drogom i pranjem novca i zahvaljujući dobroj saradnji sada imamo visok nivo povjerenja dvije strane. Naši regioni se susreću sa najvećim bezbjednosnim izazovima. Ako želimo da se bavimo pitanjem stranih ratnika, krijumčarenjem, za taj tango je potrebno dvoje", poručila je predsjednica predsjednica EUROJUST-a, Mišel Koninks.

"Uspostavljanjem ugovornog odnosa između Crne Gore i EUROJUST-a unapređuje se integracija Crne Gore u institucionalnu strukturu Evropske unije i obezbjeđuje tješnja saradnja u borbi protiv prekograničnog kriminala sa državama članicama EU i drugim zemljama koje su sklopile slične sporazume sa EUROJUST-om", naglasio je ministar pravde Crne Gore, Zoran Pažin.

Danas potpisani Sporazum olakšava razmjenu informacija, obraćajući posebnu pažnju na pitanje privatnosti, zaštitu i bezbjednost ličnih podataka. Trebao bi i jednoj i drugoj strani da olakša postizanje zajedničkog cilja - efikasnu borbu protiv kriminala i korupcije i unapredjenje vladavine prava koja je sa evropske strane Crnoj Gori, ali i cijelom regionu na putu evropskih integracija, postavljena kao zadatak broj jedan integracijskog procesa.

XS
SM
MD
LG