Linkovi

Drobnič: Dug proces primene zakona


Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić sa rezidentnim ambasadorima zemalja Evropske unije i SAD-a (skupština.me)
Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić sa rezidentnim ambasadorima zemalja Evropske unije i SAD-a (skupština.me)

Šef delegacije EU od Crne Gore očekuje konkretne rezultate, dok predsednik parlamenta izražava zadovoljstvo onim što je učinjeno u procesu integracija

Crna Gora treba još dosta da uradi da bi se proces implementacije zakona doveo do nivoa koji je potreban za članstvo u Evropskoj uniji i to je put koji će trajati nekoliko godina, ocijenio je šef Delegacije EU u Podgorici, Mitja Drobnič.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić sastao se danas, povodom 9. maja, sa rezidentnim ambasadorima zemalja EU i Sjedinjenih Američkih Država. Drobnič je, nakon sastanka, govoreći o implementaciji zakona u Crnoj Gori, rekao da se Crna Gora se nalazi u fazi uspostavljanja svih institucija koje su potrebne za sprovođenje zakona, a dio tog procesa su i konkretni rezultati.

"Na svakom od tih djelova vide se rezultati. Međutim, sa strane evropskih institucija je važnije da govorimo o tome što nije napravljeno, nego da ističemo ono što jeste", rekao je Drobnič.

Naravno da je važno ono što je učinjeno i zato su poruke koje ovih dana stižu iz Brisela isticale napredak.

"Međutim, tačno je da tu ima još dosta da se napravi da bi se taj poces doveo do nivoa koji je potreban za članstvo u EU. To je put koji će trajati nekoliko godina", kazao je Drobnič.

Krivokapić je kazao da je zadovoljan onim što je učinjeno u ovoj fazi integracija, i naglasio da je parlament odradio najvažniji dio posla.

"To je faza kada je zakonska infrastruktura manje više zaokružena, i sada treba preći u institucionalnu i fazu strukturalnih promjena u Crnoj Gori", rekao je Krivokapić.

U toj fazi, kako je naveo, institucije koje su stvorene treba da počnu da ostvaruju rezultate u oblasti vladavine prava. Krivokapić je kazao da je u svakoj oblasti, pa i u ekologiji, vladavina prava suštinski zahtjev.

"Kad znamo da je i u toj oblasti, koju ne percipiramo kao oblast suštinskog bavljenja vladavinom prava, to jedan od temeljnih zahtjeva, onda nam je jasno koliko je u drugim oblastima - borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, vladavina prava prvi i završni zahtjev u svim našim aktivnostima i u evaluacijama naših uspjeha ka evropskim integracijama", naveo je on.

Krivokapić je poručio da će parlament nastaviti da nadzire implementaciju zakona, fokusiranjem na sistemske zakone. On je zahvalio Drobniču i ambasadorima na podršci Crnoj Gori na putu evropskih integracija.

"Ne bismo bili lider u regionu i imali ovakve rezultate da ta podrška nije bila iskrena, stalna i javna", zaključio je Krivokapić.

XS
SM
MD
LG