Linkovi

EK impresionirana napretkom CG


Crnogorski premijer Milo Đukanović i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker tokom susreta u Briselu
Crnogorski premijer Milo Đukanović i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker tokom susreta u Briselu

Crnogorski premijer Milo Đukanović sastao se danas u Briselu sa predsednicima Evropske komisije i saveta koji su poručili da EU ostaje snažno opredeljena evropskoj budućnosti Crne Gore

Evropska komisija je impresionirana napretkom Crne Gore, rekao je danas predsjednik Komisije Žan Klod Junker primajući crnogorskog premijera Mila Đukanovića. Gost iz Podgorice je, sa svoje strane, prenio opredjeljenje crnogorske vlade da nastavi sa reformama i približavanjem euro-atlantskim strukturama. Premijera Đukanovića je nakon toga primio i predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk.

Crna Gora sigurno napreduje u reformama i procesu evropskih integracija. Prije nekoliko dana je otvorila dva nova poglavlja pregovora i sada, po prvi put, ima više otvorenih poglavlja nego onih o kojima tek treba da započnu pregovori. Sve to je poznato i današnjem domaćinu crnogorskog premijera, predjsedniku Žan Klodu Junkeru, koji je uputio pohvale i za "impresivan ekonomski napredak i stabilnost javnih finansija" Crne Gore, ne propuštajući da naglasi važnost jačanja vladavina prava, gdje je, prenose izvori sa sastanka, opredjeljenost vlade da istraje na tom zadatku ocijenjena kao "ohrabrujuća"...

Nakon sastanka u Evropskoj komisiji, sa druge strane ulice, u Evropskom savjetu, crnogorskog premijera je sa sličnim riječima čekao predsjednik Savjeta Donald Tusk.

"EU ostaje snažno opredjeljena evropskoj budućnosti Crne Gore. Uz snažnu volju i odlučnost vlade, država će u tome i uspjeti. Da bi se to i dogodilo, naglasio sam da se mora osnažiti rad na refromi zakona i primjeni usvojenog. Posebna pažnja se mora posvetiti vladavini zakona, uključujući i borbi protiv korupcije. Pozdravljam i punu usaglašenost Crne Gore sa evropskom spoljnom politikom, kao i njenu konstruktivnu ulogu i doprinos stabilnosti regiona.".

"Moji današnji razgovori su prilika da potvrdimo odlučnost da nastavimo u istom smjeru. Naravno, u Crnoj Gori smo veoma dobro svjesni da smo tek na početnim dionicama na tom putu. Ne samo naša zemlja, nego taj region za koji je karakteristična istorijska nestabilnost, izgubio je nažalost vjekove u zaostajanju za danas razvijenom evropskom civilizacijom. Danas je veoma važno da ne samo Crna Gora nego sve zemlje Zapadnog Balkana znaju šta je njihov magistralni pravac razvoja. Čini mi se da je jednako tako važno da imamo realne politike i da smo svjesni da do tih ciljeva možemo doći jednino kroz sveoubuhvatne društvene reforme", poručio je Đukanović.

Sutra, zadnjeg dana posjete crnogorskog premijera Briselu, biće upriličeni susreti sa evropskim komesarom za pregovore o proširenju, Johanesom Hanom, kao i sa generalnim sekretarom NATO, Jensom Stoltenbergom.

XS
SM
MD
LG