Linkovi

“CG predvodi Zapadni Balkan, proširenje EU se nastavlja”


Bosnia Western Balkan Prime Ministers Meeting
Bosnia Western Balkan Prime Ministers Meeting

Šef Delegacije Evropske unije u Podgorici, Aivo Orav, saopštio je danas da Crna Gora predvodi Zapadni Balkan na putu prema EU, koja ostaje otvorena za proširenje.

"Crna Gora je vodeća zemlja na Balkanu, zato što ste mnogo više napredovali nego vaši susjedi i država ima veoma jasnu budućnost pridruživanja EU", poručio je Orav, dodajući da su zahtjevi Unije veoma visoki.

Orav je rekao da su evropski lideri na prošlonedjeljnom sastanku napravili deklaraciju koja predstavlja put kojim Unija želi da ide, poručujući da se proširenje EU nastavlja.

"Znamo da želimo da nastavimo sa mirom i stabilnošću sada kada ima toliko izazova”, saopštio je Orav u Podgorici, na konferenciji povodom 60. godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, u saradnji s Ambasadom Italije i Delegacijom EU. “Mir u svijetu su nam sve važniji i sve više govorimo o njima"

Govoreći o prednosti proširenja, šef Delegacije EU u Crnoj Gori rekao je da su Malta i Estonija male zemlje i dodao da bi “bile mnogo manje da su van EU”.

“Njemačka i Francuska su velike države, ali su mnogo veće u Uniji", smatra Orav.

On je ocijenio da je izlazak Velike Britanije iz EU u većoj mjeri ujedinio članice Unije, izražavajući nadu da će sve zemlje Zapadnog Balkana jednog dana biti članice EU.

Šef Evropskog pokreta u Croj Gori, Momčilo Radulović, rekao je da je napravljen “jedan veliki istorijski i civilizacijski krug”, poredeći sadašnju sa Evropom od prije 60 godina.

"U njemu jeste bilo promjena, a i nije”, rekao je Radulović. “Kada uporedite vrijednosti tadašnje i sadašnje Evrope, vidjećete da su i tada i danas bili oni problemi sa kojima se suočavamo svakodnevno".

Radulović je ocijenio da Evropi danas nedostaje vizija, vrijednosti i hrabrost, te političke elite koje se suprostavljaju nacionalizmu.

"Hrabrost građana i političkih elita je bila potrebna i da se dođe do Rimskih ugovora”, rekao je Radulović, prenosi portal RTCG. “Danas imamo manjak političkih elita koje se suočavaju i suprotstavljaju nacionalizmu i strahu među građanima, kao i strahu od promjene i napretka"

On je podsjetio da su “tada postojale političke elite koje su imale hrabrost da iznesu taj program, što je potrebno i danas”, te ocijenio da je evropski projekat “uzdrman” izlaskom Velike Britanije iz Unije.

XS
SM
MD
LG