Linkovi

“Napredak CG signal da EU ostaje posvećena politici proširenja”


Sedište EU u Briselu

Crna Gora je u utoral otvorila dva nova poglavlja i privremeno zatvorila poglavlje o vanjskim odnosima u pregovorima sa Evropskom unijom, otpočinjući tako novu fazu pregovaračkog procesa sa Briselom, saopštili su njeni zvaničnici.

Na međuvladinoj konferenciji održanoj u Luksemburgu, Crna Gora je otvorila prvo i 22. poglavlje koja se odnose na slobodno kretanje roba i regionalnu politiku i koordinaciju strukturnih elementata, te privremeno zatvorila poglavlje 30 o vansjkim odnosima, prenosi RTCG.

"Pohvaljena je istrajnost proevropske politike i kontinuitet reformi, usljed čega je Crna Gora, nakon pet godina pregovaračkog procesa, otvorila 28 od ukupno 33 poglavlja u kojima se vode pregovori i privremeno zatvorila tri", navodi se u saopštenju.

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Pejović, rekao je u obraćanju predstavnicima država članica EU i Evropske komisije, da današnje zatvaranje poglavlja 30 predstavlja značajnu prekretnicu u pregovaračko procesu.

“Nakon dvije godine uspješnog rada, u potpunosti smo uskladili svoju trgovinsku politiku sa politikom EU, čime smo zavrijedili zatvaranje ovog značajnog poglavlja i ulazak u novu fazu pregovaračkog procesa”, rekao je Pejović i naglasio da je Crna Gora, kada je riječ o pravilima I procedurama u oblasti međunarodne politike I humanitarne pomoći, već postala dio EU.

On je istakao značaj poglavlja broj jedan o slobodnom kretanju roba i ocijenio da će reforme u ovoj oblasti pripremiti crnogorske kompanije za ravopravno učešće na zajedničkom evropskom tržištu od pola milijarde stanovnika.

“S druge strane, usvajanje evropskih pravila u oblasti regionalne politike i upravljanja strukturnim fondovima, u okviru Poglavlja 22, razviće našu sposobnost da kao buduća članica EU uspješno iskoristimo evropske fondove za bolji život naših građana i nakon članstva u EU,” rekao je crnogorski ministar.

Predsjedavajuća delegacijom Savjeta EU, ministarka evropskih poslova Malte, Elena Dali, pozdravila je dobar napredak Crne Gore u sprovođenju ključnih reformi I ispunjavanju uslova za članstvo u EU, ocjenjujući da je to signal čitavom regionu Zapadnog Balkana da EU ostaje posvećena procesu proširenja, u skladu sa pojedinačnim zaslugama kandidata.

Generalni sekretar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju EK, Kristijan Danijelson, pohvalio je napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava I pozvao na nastavak dobre dinamike reformskih procesa na planu evropskih integracija, pozdravljajući konstruktivnu ulogu Podgorice u oblasti regionalne saradnje i njenu podršku ostalim zemljama iz regiona u procesu pridruživanja EU, prenose mediji u Podgorici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG