Linkovi

CG - EU: Otvorena još dva poglavlja


Crnogorska delegacija na pregovorima u Briselu (gov.me)
Crnogorska delegacija na pregovorima u Briselu (gov.me)

Crna Gora je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila pregovore u poglavljima 16 o porezima i 30 o vanjskim odnosima

U Briselu je danas održana nova međuvladina konferencija između Crne Gore i Evropske unije na kojoj su otvorena dva nova poglavlja završnih pregovora čime se Crna Gora približava završetku procesa pregovaranja o pristupanju EU.

Dva nova poglavlja, o porezim i spoljnim poslovima, otvorena su danas u pregovorima Crne Gore sa Evropskom unijom i to i za goste iz Podgorice i evropske domaćine znači krupan korak naprijed

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač, Aleksandar Andrija Pejović, ocijenio je da činjenica da je Crna Gora otvorila poglavlje Vanjski odnosi, potvrda je da država ima kapacitete u toj oblasti.

Na pitanje šta će biti najveći izazov u pregovorima u tom poglavlju, Pejović je odgovorio da iskustva Hrvatske i drugih zemalja u pregovorima o tom poglavlju ukazuju da je najzahtjevnije bilo usklađivanje s pravnom tekovinom EU u oblasti bilateralnih trgovinskih sporazuma.

"Ovo je važno. Pregovaramo od 2012 i ovo su 17-to i 18-to poglavlje koje je otvoreno. Riječ je o važnim poglavljima koja jasno pokazuju da se Crna Gora čvrsto kreće napred u pregovorima o prijemu", rekao je direktor Direktorata Evropske komisije za proširenje, Kristijan Danijelson.

Gotovo da niko u ovakvoj situaciji i ne pominje obećanje aktuelne Evropske komisije da za njenog mandata neće biti prijema novih članica- doći će vrijeme za novu Komisiju i novu priliku za one koji ispune uslove, da zakucaju na evropska vrata. Crna Gora se svakako nada da će biti medju njima.

XS
SM
MD
LG