Linkovi

Han pozvao CG opoziciju da prekine bojkot parlamenta


Evropski komesar Johanes Han i crnogorski premijer Duško Marković na konferenciji za novinare u Podgorici (rtcg.me)
Evropski komesar Johanes Han i crnogorski premijer Duško Marković na konferenciji za novinare u Podgorici (rtcg.me)

Evropski komesar za proširenje, Johanes Han, poručio je na početku svoje posjete Crnoj Gori da bi javna debata trebalo da se odvija u Skupštini Crne Gore i pozvao opoziciju da prekine bojkot parlamenta.

"Izabrao ih je narod da ih predstavljaju u parlamentu, i tamo bi trebalo da se odvija razmjena mišljenja", rekao je Johanes Han u Lastvi Grbaljskoj, gdje je obišao lokaciju trafostanice Lastva, prenosi portal RTCG,

On je rekao da je normalno da mišljenja budu različita, ali da bi ona trebalo da budu predstavljena u Skupštini.

"Sve ovo takođe ima uticaj na ugled zemlje, i obaveze kada je riječ o pristupanju EU", rekao je Han novinarima i poručionda bi političku situaciju i početi razmjenu mišljenja u parlamentu, te da je normalno da mišljenja budu različita, ali da ona treba da budu predstavljena u Skupštini.

Slične ocjene evropski komesar za proširenje izrekao je i nakon susreta sa premijerom Duškom Markovićem, izražavajući zabrinutost zbog ovakve situacije i poručujući opoziciji da “bojkot parlamenta nije evropski način rješavanja neslaganja”.

Debata treba da se dešava u parlamentu. Naravno, i van parlamenta treba da se vodi debata, ali kada govorimo o budućnosti Crne Gore i evropskoj perspektivi, smatram da bi trebalo da postoji barem velika većina partija i saglasnosti u pravcu podrške u ovom procesu”, rekao je Han u Podgorici, pozivajući sve partije da učestvuje u političkom životu.

Han je govorio i o procesu integracija u EU, ističući da je Crna Gora najviše napredovala tokom EU integracija, i podsjetio da “danas imamo 26 otvorenih poglavlja, dva su zatvorena”, prenosi RTCG.

Očekujem otvaranje još dva poglavlja i zatvaranja jednog”, najavio je Han i istakao da su svi reformski napori u funkciji građana Crne Gore i njenih interesa. “Važno je da se ne rizikuje ono što smo postigli

Premijer Marković saopštio je da Crna Gora, kao članica NATO, ima veću odgovornost i obavezu da u zemlji i region širi politiku mira, stabilnosti i saradnje, te da bi nakon učlanjenja u NATO trebalo snažnije da se fokusira na proces evropskih integracija.

Naše opredjeljenje je da u toku mandata ove vlade okončamo pregovarački proces”, rekao je Marković.

Evropski komesar je danas razgovarao i sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem, čiji kabinet je saopštio da su dvojica sagovornika konstatovali da Skupština mora biti mjesto dijaloga u interesu unapređenja kvaliteta života građana i crnogorskog društva.

Brajović je ukazao da na istrajnost u reformskim procesima obavezuju i posljednja istraživanja javnog mnjenja, koja pokazuju da bi 76 odsto crnogorskih građana glasalo za pristupanje EU, piše u saopštenju.

On je izrazio uvjerenje da će se politika proširenja zadržati "visoko na agendi" EU, i pored nacionalnih turbulencija i izazova sa kojima se Unija suočava, naglašavajući važnost te politike za kredibilitet Unije i dugoročnu stabilnost i prosperitet regiona Zapadnog Balkana.

"Članstvo u NATO je naš vjetar u leđa i Crna Gora je potpuno spremna da preuzme odgovornosti nove članice i nastavi još kvalitetnijim i snažnijim tempom ka Evropskoj uniji", poručio je Brajović.

Crnogorska opozicija bojkotuje rad parlamenta jer parlamentarne izbore održane prošlog oktobra smatra neregularnim, a jedino Socijaldemokratska partija nakratko je krajem aprila prekinula bojkot da bi podržala glasanje o pristupanju zemlje NATO-u.

XS
SM
MD
LG