Linkovi

Drobnič: Jačati nezavisnost sudstva


Šef delegacije EU u Podgorici ističe da nova vlada Crne Gore mora da rada na jačanju nezavisnosti sudstva kroz reforme Ustava.

Crnogorska Vlada mora da jača nezavisnost sudstva, a završetak promjena Ustava u dijelu pravosuđa u skladu sa preporukama Venecijanske komisije je od ključnog značaja, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Podgorici, Mitja Drobnič.

Drobnič je na završnoj plenarnoj konferenciji Nacionalne konvencije o evropskoj integraciji Crne Gore, rekao da su evropske integracije otvaranjem pregovora ušle u ključnu fazu.

‘Crna Gora ulazi u zahjevnu fazu u kojoj treba dosta napora. Nova Vlada mora da radi na jačanju nezavisnosti sudstva kroz reforme Ustave, a borba protiv korupcije i organizovanog kriminala se mora nastaviti’, kazao je Drobnič.

On je rekao da EU smatra da je u jačanju nezavisnosti sudstva od ključnog značaja završetak reforme Ustava u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

Drobnič je poručio da država mora nastaviti sa borbom protiv korupcije, jer je to raširena pojava, što, kako je ocijenio, predstavlja razlog za zabrinutost.

‘Država mora da se bez odlaganja uhvati u koštac sa nedostacima u oblasti ljudskih prava, prije svega u neriješenim slučajevima nasilja nad novinarima. To su razlozi za zabriniotst, i pozivamo da se riješe ti slučajevi’, rekao je on.

Drobnič je naveo da je nužno ojačati efikasnost državne uprave, kao I da treba nastaviti sa reformama koje će biti usmjerene na reorganizaciju i profesionalizaciju.

Ministar pravde u Vladi Crne Gore Duško Marković rekao je da izmjene Ustava u dijelu pravosuđa ostaju prioritet nove Vlade.

‘Očekujemo od Skupštine posvećenost procesu izmjene Ustava u dijelu koje se odnosi na pravosuđe, kako bi se stvorile ustavne pretpostavke za nezavisnost pravosuđa’, rekao je on.

Marković smatra da dolazi vrijeme istine za Crnu Goru i njene institucije u evropskim integracijama.

Nacionalnu konvenciju o evropskoj integraciji Crne Gore, organizovao je Evropski u Crnoj Gori i Slovačka asocijacija za spoljnu politiku, uz podršku Ministarstva inostranih poslova Republike Slovačke.
XS
SM
MD
LG