Linkovi

Radulović: Projekat ekonomskog državljanstva nije prepreka na putu ka EU


Podgorica

Ministar turizma i održivog razvoja Crne Gore, Pavle Radulović, izjavio je u utorak da bi Crna Gora trebalo da sprovede projekat ekonomskog državljanstva, jer je model potpuno otvoren i transparentan.

"Sva ta priča je potpuno ispolitizovana. Crna Gora bi trebalo da sprovede taj projekat, jer bi mogla da ima ozbiljne benefite od ekonomskog državljanstva", istakao je Radulović za Radio Crne Gore.

Komentarišući upozorenja iz Evropske komisije (EK), Radulović je rekao da "cijeni konstruktivne kritike", prenijela je TVCG..

"Mi smo napravili model koji je potpuno otvoren i transparentan. Vlada odluči koji su to razvojni projekti. Dakle, Vlada odluči koje su to sfere u koje vi možete da ulažete. Ne možete da dođete da kupite kuću na selu i da tražite da vam neko da ekonomsko državljanstvo", pojasnio je Radulović.

On je istakao da "ne vidi apsolutno nijedan problem u vezi s ekonomskim državljanstvom koji bi mogao Crnu Goru da spotakne na putu prema Evropskoj uniji.

"Pri tome smo za sumnjivost eventualnih aplikanata potpuno otvorili vrata da, ko od stranih partnera EK ili nekog drugog provjerava bonitet, dakle da angažuje ljude i agente, a mi ćemo ih platiti. Ne vidim da smo prekršili bilo gdje načelo transparentnosti ili načina dobrog ekonomskog ponašanja", ističe Radulović.

Krajem prošle nedjelje, Vlada Crne Gore je najavila oživljavanje ideje prema kojoj bi od 1. oktobra bilo moguće steći ekonomsko državljanstvo Crne Gore po osnovu ulaganja u razvojne projekte.

Šef Delegacije EU u Podgorici, Aivo Orav, rekao je nedavno da bi crnogorska Vlada trebalo pažljivo da razmotri pitanje ekonomskog državljanstva, kako ne bi napravila bilo kakvu prepreku na putu ka EU.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG