Linkovi

CG: Mandić negirao krivicu za državni udar


Privođenje osumnjičenih za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori (17. oktobar 2016)
Privođenje osumnjičenih za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori (17. oktobar 2016)

Jedan od optuženih za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, lider opozicionog Demokratskog fronta, Andrija Mandić, negirao je danas pred podgoričkim Višim sudom krivicu i optužio vlasti da su fabrikovale "lažni prevrat" kako bi spriječile pobjedu DF-a i opozicije na oktobarskim izborima 2016.

Mandic je optužio vladajuću Demokratsku partiju socijalista, bezbjednosne strukture i tužilastvo da stoje iza "lažnog državnog udara" koji je, po njemu, imao za cilj da zaustavi pobjedu opozicije na izborima.

"Ljudi iz DPS, bezbjednosnih struktura i tuzilastva su napravili akciju laznog državnog udara", rekao je Mandić. "Pobjeda opozicije je bila više nego izvjesna"

On je rekao da mu je Đukanović, posredstvom srpskog premijera Aleksandra Vučića, nudio da uđe u vladu, te da je nelogično da je nakon toga on odlučio da postane zavjerenik i izvršava naređenja "nekog Šišmakova i Popova", kako bi na nezakonit način došao na vlast.

"Naravno da nisam kriv", rekao je Mandić, navodeći da se nikada ne bi poigravao sa svojim imenom i ugledom zbog bilo koje slične akcije. "Da su Nova (njegova partija, clanica DF-a) i Demokratski front planirali prevrat u Crnoj Gori, mi bi ga izveli, niko nas ne bi zaustavio. Ali ga nismo planirali"

Lider DF-a saopštio je da, sa njegove strane, nije bilo nikakvih djelovanja koja sui mala za cilj sprječavanje ulaska Crne Gore u NATO, te da je DF promovisao “nenasilni način borbe”.

On je rekao i da neće odgovarati na pitanja Specijalnog državnog tužilaštva, da bi ga Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, podsjetio da je ranije obećao da će na sudu odgovarati na tužiočeva pitanja, navodeći da je zbog toga Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković donio odluku da Mandić ne mora u pritvor.

Katnić je rekao da SDT postupa samo po zakonu, te da Mandićevu ulogu u pokušaju prevrata nije odredilo tužilaštvo već činjenice, kao i da je Šišmakov naredio da se ubiju "izdajnik (Mirko) Velimirović i premijer (Milo Đukanović)".

“Ako se utvrdi da je Glavni specijalni tužilac počinio neko krivično djelo, neka o tome odlučuju neki tužioci koji budu tu, i sud'', rekao je Katnić i podsjetio da je protiv njega podneseno više krivičnih prijava “u odnosu na ovo krivično djelo”, prenio je portal RTCG.

Glavni specijalni tužilac je objasnio da u spisima postoje činjenice na koje se poziva tužilaštvo a na osnovu kojih je Mandić optužen, te dodao da je tačno da nijesu uhapšeni svi oni koji su obuhvaćeni optužnicom.

On je naveo da će u daljem postupku objasniti zašto nije uhapšena grupa Kozaka, optuženi Predrag Bogojević čije je izručenje odbila Srbija, kao i grupa obavještajaca ruske vojne obavještajne službe GRU koja se, prema njegovim riječima, nalazila na Zlatiboru.

Suđenje grupi od četrnaest osoba – većinom državljana Srbije - koji su navodno radili po nalogu dvojice navodnih špijuna ruske GRU, nastaviće se u ponedjeljak, kada se očekuje izjašnjavanje o krivici drugog optuženog lidera DF-a, Milana Kneževića.

XS
SM
MD
LG