Linkovi

CG: Suđenje za državni udar prekinuto, odbrana traži izuzeće sudija


(ARHIVA) Hapšenje Bratislava Dikića
(ARHIVA) Hapšenje Bratislava Dikića

Suđenje optuženima za pokušaj državnog udara prekinuto je danas nakon što je odbrana zatražila izuzeće predsjednice sudskog vijeća, Suzane Mugoše, a sud odbio zahtjev lidera Demokratskog fronta za prekid postupka zbog navodbe zloupotrebe službenog položaja Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Pored zahtjeva za izuzeće sudije Mugoše, odbrana je tražila izuzeće još jedne članice tročlanog sudskog vijeća, Dragice Vuković i predsjednika Višeg suda, Borisa Savića, obrazlažući to navodnom pristrasnošću suda koji je odbio niz prigovora branilaca grupe od četrnaest optuženih za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma.

Advokat optuženog lidera Demokratskog fronta, Andrije Mandića, Miroje Jovanović, podsjetio je da je 6. septembra sutkinja Mugoša onemogućila advokatima odbrane da stavljaju prigovore i primjedbe u ovoj fazi postupka, što je protivno Zakoniku o krivičnom postupku i stavu Višeg suda.

"Čak i onaj Haški tribunal nadvisio je ponašanje ovog vijeća, pa se pridružujem svemu što je rekao moj branilac", kazao je jedan od optuženih lidera DF-a, Andrija Mandić.

Mandiću je prethodno odbijen zahtjev za prekid postupka zbog navoda iz intervjua bivšeg srpskog policajca Slavka Nikića, koji je proruskom portalu In4s izjavio kako mu je Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, prijetio i nudio mu mito.

Katnić je negirao optužbe Mandića, navodeći da nikada nije imao kontakt sa Slavkom Nikićem, kao i da je Nikić saslušan u beogradskom tužilaštvu, na što je advokat Jovanović rekao da bivši srpski obavještajac nije potpisao zapisnik na koji se poziva tužilac.

Pored odbijanja procesnih predloga o ukidanju optužnice i prekidanju procesa koje je podnijela odbrana, sud je odbio i predlog da se pogleda intervju sa Slavkom Nikićem, uz obrazloženje da će on biti saslušan kao svjedok.

Branioci su naveli da su tražili izuzeće predsjednika suda, jer svojim odlukama navodno pomaže tužilaštvu da spriječi odbranu da dođe do svih spisa i tako bude ravnopravni učesnik u postupku, ocjenjujući da se radi o "političkom procesu".

Sud je odlučio da prekine današnji pretres, a sljedeći zakaže za 27. septembar, ukoliko ranije ne bude donešena odluka o današnjem zahtjevu.

XS
SM
MD
LG