Linkovi

Odbijen ponovljeni zahtjev za izuzeće tužioca u slučaju “državni udar”


Dikic
Dikic

Vrhovni državni tužilac (VDT) Crne Gore, Ivica Stanković, odbio je danas ponovljeni zahtjev advokata odbrane optuženih u slučaju “državni udar” za izuzeće Glavnog specijalnog tužioca, Milivoja Katnića, saopšteno je iz VDT-a.

“Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković donio je Rješenje kojim se odbija, kao neosnovan, Zahtjev za izuzeće Glavnog specijalnog tužioca (SDT) Milivoja Katnića, u postupku koji se vodi zbog krivičnih djela - stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju", objavljeno je na sajtu VDT-a. “Protiv ovog Rješenja nije dozvoljena posebna žalba”

Vrhovni državni tužilac podsjetio je da je zahtjev za izuzećem Katnića podnio branilac jednog od okrivljenih u predmetu koji se vodi po optužnici SDT, prije početka glavnog pretresa pred Višim sudom u Podgorici 20. jula.

Stanković je prethodno odbio zahtjev odbrane za izuzećem Katnića i svih tužilaca u postupku protiv grupe od četrnaest osoba, uključujući i dvojicu nedostupnih navodnih ruskih agenata, Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, kao i lidere opozicionog Demokratskog fronta, Andriju Mandića i Milana Kneževića.

Prema optužnici, navodni pučisti su imali plan za nasilno svrgavanje prozapadne vlade u Podgorici i likvidaciju tadašnjeg premijera, Mila Đukanovića, kako bi spriječili ulazak Crne Gore u NATO.

Zvaničnici Crne Gore, koja se pridružila odluci EU da uvede ekonomske sankcije Rusiji, tvrde da je Kremlj orkestrirao pokušaj državnog udara kako bi postavio prorusku vladu - što negiraju u Moskvi, ipak burno reagujući na crnogorsko članstvo u NATO i uvodeći uzvratne sankcije Podgorici.

Lideri opozicije više puta su negirali učešće u navodnom pokušaju puča, optužujući tužilaštvo i bivšeg premijera Đukanovića za “montirani politički proces” i progon političkih neistomišljenika.

Nastavak suđenja za navodni pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016, biće nastavljeno 6. septembra.

XS
SM
MD
LG