Linkovi

Suđenje za pokušaj državnog udara u CG odgođeno za septembar


Privođenje Bratislava Dikića u Crnoj Gori
Privođenje Bratislava Dikića u Crnoj Gori

Suđenje grupi od 14 osoba optuženih za navodni pokušaj državnog udara i likvidaciju bivšeg premijera Mila Đukanovića, odgođeno je za 6. septembar, nakon što je sutkinja Višeg suda, Suzana Mugoša, uvažila ponovljeni zahtjev odbrane za izuzećem Specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

“Današnji pretres se odlaže, a naredni određuje za 6. septembar u 9 časova, što se prisutnima usmeno saopštava, uz upozorenje da drugog poziva neće dobiti, kao i na posljedice neopravdanog izostanka”, saopštila je Mugoša.

Ona je, takođe, saopštila da će sud dostaviti Vrhovnog državnom tužiocu ponovljeni zahtjev advokata odbrane za izuzećem Katnića, a u odnosu na nove okolnosti koje su iznijete na današnjem glavnom pretresu, iako je VDT juče odbio sličan zahtjev odbrane za izuzećem svih tužilaca u tom slučaju.

U odnosu na zahtjev odbrane da se utvrdi ko je naredio primjenu mjera tajnog nadzora nad advokatima i optuženim liderima opozicije, Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, čiju je WhatsApp komunikaciju objavilo tužilaštvo, sudija je rekla da u spisima predmeta nema podataka o tome da je bilo tajnog nadzora.

"Pitanje branilaca da li su bili pod mjerama tajnog nadzora nije odluka koju donosi ovo Vijeće, već su se isti dužni Upravi ovog Suda sa tim zahtjevom, a shodno Zakonu o slobodnom pristupu infoirmnaciojama, jer ovo Vijeće ne raspolaže niti ima pravo da zna prema kome i kada se određuju mjere tajnog nadzora mimo predmeta koje je predmet ovog glavnog pretresa", objasnila je Mugoša.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da, otkad je on izabran za glavnog tužioca, ni prema jednom crnogorskom poslaniku, niti advokatu iz Crne Gore i okruženja nisu primjenjivane mjere tajnog nadzora, već da je te da je tužilaštvo došlo u posjed WhatsApp prepiske zaplijenom mobilnog telefona za potrebe drugog slučaja.

“Nije bilo mjera tajnog nadzora prema advokatima ni prema poslanicima, te da ono što je objavljeno objavljeno je jer je izuzeto iz telefona jednog lica čije ime ne bih pominjao, a na osnovu sprovedene zakonske procedure”, rekao je Katnić i dodao da je tužilaštvo radilo po Ustavu i zakonu. "Tužilaštvo je samo objavilo ono što se odnosi na kršenje advokatskog kodeksa u Crnoj Gori”

Advokat odbrane, Dražen Medojević, odgovorio je Katniću da je objavljena komunikacija advokata i branjenika “legitimna komunikacija advokata u pripremi odbrane”.

“Ne možemo više vjerovati na časnu riječ tužioca, već moramo da dobijemo zvanični podatak o tome je li bilo mjera tajnog nadzora”, rekao je Medojević.

Branilac optuženog lidera DF-a Milana Kneževića, Dušan Radosavljević, koji je podnio današnji zahtjev za odlaganje suđenja, istakao je da nije u prilici da obezbijedi adekvatnu odbranu ako ne postoji “fer i pravično suđenje” i dodao da “ne postoje uslovi da se pretres održi”.

Pored dvojice lidera opozicionog DF-a i još 10 osoba, optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćena su i dvojica navodnih “mozgova” operacije koje tužilaštvo smatra agentima ruske vojne obavještajne službe GRU, Eduarda Šišmakova I Vladimira Popova, nedostupnih crnogorskim državnim organima.

XS
SM
MD
LG