Linkovi

CG: Uhapšen osumnjičeni vođa međunarodnog narko-kartela


Crnogorska policija uhapsila je danas navodnog vođu jednog od najmoćnijih svjetskih kartela odgovornog za šverc velikih količina droge i oružja, kao i međunarodno pranje novca, javljaju podgorički mediji.

Prema portalima RTCG, Vijesti i Antena M, 58-godišnjeg crnogorskog državljanina Vasa Ulića, nastanjenog u naselju Kakaricka gora na periferiji Podgorice - u kući koju su australijski mediji tada opisivali kao hacijendu sa privatnom vojskom, nešto poslije 14 sati uhapsili su inspektori Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja.

Ulić je uhapšen zbog sumnje da je umiješan u međunarodni šverc droge, piše portal Vijesti i podsjeća da su ga australijski mediji prije dvije godine označili kao vođu jednog od najvećih svjetskih narko-kartela čije su baze u Crnoj Gori, Španiji i Holandiji.

Njega je Čarls Miranda, novinar Njuz korpa, prije dvije godine označio vođom moćne kriminalne grupe, tvrdeći da se Ulićev kartel bavi švercom tona heroina, kokaina, metamfetamina i kanabisa iz Južne Amerike u Evropu, Kinu i Nigeriju, dok ista grupa samo u Australiju navodno prošvercuje oko 6 tona droge godišnje.

Do informacija o Uliću Miranda je došao uvidom u povjerljiva dokumenta i procjene Australijske savezne policije (AFP), koja je tada navodno upozorila da balkanska kriminalna mreža prelazi na sljedeći nivo, kada uključuju članove porodice i ulaze u preduzeća sa multimilionskim prihodom”, prenijele su Vijesti.

Prema inostranim medijima, ovu kriminalnu grupu, koja je navodno pod lupom državnih organa SAD, Velike Britanije i Italije, mahom predvode državljani Australije.

Portal Vijesti posjeća da je Ulić, u vrijeme dok su ga mediji u Australiji označili sidnejskim kraljem droge, to oštro negirao u izjavi za istoimeni podgorički dnevnik, kada je izjavio da “živi slobodno”, kao i da bi “volio da vidi dokaze australijske policije”.

U to vrijeme, dao je intervju i beogradskim Večernjim novostima, u kome je rekao da oko njega “nema nikakve vojske, niti čuda od tehnike i pratilaca”, kao da je on slobodan građanin koji može “bez problema da ode bilo gdje u Crnoj Gori, a i van nje”.

Uprava policije potvrdila je kasnije u utorak hapšenje Ulića, navodeći da su istragu protiv njega , od jula 2007. do maja 2008. vodili Odsjek za borbu protiv droge Uprave policije MUP-a Crne Gore, Savezne policije Australije, te australijske Komisije za kriminal i carine, u koordinaciji tužilaštva dvije zemlje.

"Samo u navedenom periodu, prikupljeni su dokazi koji ukazuju na sumnju da je Ulić bio vođa kriminalne organizacije, te da je u dužem vremenskom periodu organizovao krijumčarenje velikih količina narkotika iz drugih država na teritoriju Australije, gdje se vršila dalja prerada i distribucija, tj. prodaja droge”, saopštila je policija.

Prema istom saopštenju, Ulić je, kako se sumnja, prethodnih godina organizovao krijumčarenje 60 kilograma MDMA iz drugih zemalja u Australiju, gdje su članovi njegove kriminalne grupe vršili preradu MDMA, tj. proizvodnju tableta ekstazija, koje su bile namijenjene daljoj prodaji na ilegalnom narko tržištu Australije.

“Istraga je rezultirala lišenjem slobode četiri člana ove kriminalne organizacije, koji su u Australiji pravosnažno osuđeni na izdržavanje zatvorske kazne i to: F.K. na 17 godina, R.Lj. na 25 godina, D.P. na 17 i D.M. na 14 godina zatvora", navodi crnogorska policija.

Policija je naglasila kako je hapšenje Ulića još jedna potvrda izuzetne međunarodne saradnje koju Uprava policije MUP-a ostvaruje u kontinuitetu sa svim partnerskim službama svijeta, “posebno imajući u vidu da je Ulić duže od 20 godina jedna od glavnih meta policijske obrade više najznačajnijih policijskih službi širom svijeta”.

Osumnjičeni Ulić će sjutra, uz krivičnu prijavu, biti priveden Specijalnom državnom tužiocu, zbog osnovane sumnje da je počinio navedeno krivično djelo.

XS
SM
MD
LG