Linkovi

CG o Trampu: Jednima kontroverzan, drugima nada u promjene


Iako se crnogorske parlamentarne partije zvanično ne izjašnjavaju o predsjedničkoj trci u SAD, njihovi zvaničnici ne skrivaju svoje favorite, kao ni različita očekivanja od budućeg šefa Bijele kuće.

I dok veći dio javnosti ne očekuje promjenu politike buduće američke administracije prema Balkanu, jedan dio opozicije se nada da bi Trampova pobjeda donijela efikasniju borbu protiv korupcije i kriminala u regionu.

Funkcioner vladajuće DPS Predrag Sekulić, koji podržava Hilari Klinton, smatra da se u spoljnoj politici Vašingtona ništa neće promijeniti nakon novembarskih izbora.

„Ne mislim da se spoljnja politika SAD mijenja od izbora do izbora“, rekao je Sekulić u telefonskoj izjavi Glasu Amerike. „Niti će se promijeniti nešto u SAD, niti u NATO, nakon ovih izbora“

Iako smatra da predsjednički izbori neće imati važniji uticaj na Balkan, Sekulić kaže da bi on lično više volio da pobijede Demokrate, prvenstveno „zbog Trampove kontroverzne ličnosti i kampanje, ali i činjenice da i sam pripada demokratskoj partiji“.

„Sa Hilari građani SAD dobijaju sigurnost, izvjesnost i stabilan ekonomski rast“, ocijenio je on. „Od Trampa se može očekivati sve i ne očekivati ništa“

Predsjednik opozicionog Pokreta za Promjene, Nebojsa Medojevic, očekuje da bi pobjeda Donalda Trampa ugrozila balkansku mafiju koju, po njemu, podržava sadašnja administracija u Vašingtonu.

„Smatramo da je politika Bijele kuće prema Balkanu bila pogrešna i ugrozila stabilnost u regionu“, ocijenio je Medojević za Glas Amerike. „Iako je Stejt dipartment u ranijim izvještajima konstatovao postojanje balkanske mafije, ništa nije učinjeno da se to promijeni“

Medojević strahuje da je politika Bijele kuće dovela do porasta ekstremističkih grupa koje „lako mogu biti iskorišćene od vladajuće mafije za izazivanje novih nestabilnosti“.

On smatra da upravo Donald Tramp predstavlja nadu u promjenu američke politike prema Balkanu, a njegove agresivne izjave prema pojedinim religijama vidi kao prvobitnu „taktiku“ da dobije nominaciju u svojoj partiji.

Politilčki analitičar Boris Raonić, programski direktor NVO Građanska Alijansa iz Podgorice, kaže da se u domaćoj javnosti precjenjuje uticaj rezultata američkih predsjedničkih izbora na Crnu Goru.

„Ozbiljne zemlje ne prave nagle zaokrete u spoljnjoj politici“, kaže Raonić. „SAD su presudno uticale na kreiranje mape ovog dijela svijeta 90-ih i tu je bio konsenzus obje partije, a danas su prioriteti drugaciji“.

Moramo biti svjesni svoje veličine“, kaže Raonić i dodaje da se „i sama politika SAD prema Balkanu formira u svijetlu odnosa sa Rusijom i Turskom“.

Raonić kaže da ga zabavljaju izjave crnogorskih političara o razlozima zbog čega se opredjeljuju za ili protiv američkih predsjedničkih kandidata.

On žali što je „najveća nacija“ svoj izbor za prvog čovjeka „svela na ova dva kandidata, a ne na istinske progresivce poput Bernija Sandersa“.

XS
SM
MD
LG