Linkovi

Crna Gora dobila dva nova višenamenska helikoptera


Helikopter Bell 412 EPI, jedan od dva koji su stigli u Crnu Goru, namenjeni Vazduhoplovnim snagama Crne Gore, 10. septembra 2018.

Dva nova višenamjenska helikoptera Bell 412 EPI​, namijenjena Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore, stigla su u ponedjeljak u Crnu Goru. Kako je saopšteno iz Vlade, novi helikopteri, predstavljaju najznačajnije opremanje crnogorske vojske od obnove državne nezavisnosti i potvrdu odlučnosti Crne Gore da u okviru NATO-a jača svoje sposobnosti.

Premijer Duško Marković kazao je da se jača sposobnost Vojske u skladu sa potrebama kolektivne bezbjednosti.

"Prilikom pristupanja NATO-u saopštili smo da ćemo u društvu najmoćnijih i najrazvijenijih biti odgovorna članica i jačati sposobnosti naše Vojske u skladu sa potrebama kolektivne bezbjednosti. Svjesni smo da upravo takvim pristupom nedvosmisleno pokazujemo odgovornost prema komforu i bezbjednosti naših građana, ali i investitora, turista i svih koji iz bilo kog razloga posjete Crnu Goru", rekao je na svečanosti predsjednik Vlade Duško Marković.

Premijer je podsjetio da je nabavka tri moderna helikoptera koštala oko 30 miliona eura i da će letilice biti angažovane u misijama traganja i spašavanja, kao i za razne vrste medicinskih evakuacija te da će unaprijediti kapacitete za reagovanje u vanrednim situacijama, kao i nivo bezbjednosti turista koji borave u Crnoj Gori.

"Radi se o ulaganju u sebe i sigurnost građana", objasnio je Marković i podsjetio na već sada vidljive prednosti i koristi članstva Crne Gore u NATO-u.

Premijer je rekao da je realnost koju danas Crna Gora živi takva da zaštitu državne suverenosti i cjelovitosti crnogorske teritorije garantuju najmoćnije i najrazvijenije zemlje današnjice i da uz to rastu strane investicije i broj turista iz istih tih zemlja, a da to građanina Crne Gore ne košta ni čitav euro.

"Za trošak od 70 centi po glavi stanovnika godišnje, pokazali smo svijetu da je Crna Gora sigurna investiciona i turistička destinacija. A sigurnost i bezbjednost, više investicija i turista – za naše građane znače bolja radna mjesta, bolji plasman proizvoda i dugoročno bolji kvalitet života", rekao Marković.

Načelnik Generalštaba brigadni general Dragutin Dakić saopštio je na svečanosti da je danas realizovano najznačajnije opremanje Vojske Crne Gore od obnove nezavisnosti.

Dakić je rekao da Crna Gora, kao članica NATO-a, pažljivo planira i projektuje razvoj kapaciteta, gradeći tako kredibilitet u Alijansi te da je Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore ovom nabavkom značajno podiglo svoje sposobnosti i gotovost za izvršenje namjenskih zadataka.

"U cilju podizanja sposobnosti i gotovosti naših kopnenih jedinica Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore ubrzano rade na nabavci 67 lako oklopnih vozila koje će koristiti naše jedinice. Takođe, mogu da najavim da je donacija lako oklopljenih motornih vozila za jedinice vojne policije od strane SR Njemačke u završnoj fazi, te da ćemo uskoro i njih imati u sastavu Vojske Crne Gore. U Mornarici VCG u procesu je konverzija raketnih topovnjača u patrolne brodove, što će ojačati naše pomorske spsosbnosti i prisustvo na moru. Dakle, Vojska Crne Gore ide u korak sa razvojem savremenih tehnologija i izazova, sve sa jednim ciljem – da uspješno odgovorimo na postavljene misije i zadatke, i na taj način našim građanima omogućimo da se osjećaju sigurno i zaštićeno", zaključio je Dakić.

Ugovor o kupovini tri helikoptera, vrijedan oko 30 miliona eura, potpisan je 30. januara 2018. godine.

Helikopteri su u Crnu Goru doletjeli iz Praga, gdje su u Bellovom centru za Evropu sklopljeni nakon što su iz SAD isporučeni u djelovima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG