Linkovi

Kiša ugasila divlje požare na Lovćenu


Dim se diže iznad glavnog grada Crne Gore (AP Photo/Risto Bozovic)

Iznenadna ljetnja kiša donijela je olakšanje za crnogorske vatrogasce angažovane na gašenju brojnih šumskih požara koji su proteklih dana uništili ogromno šumsko područje i zaprijetili selima u podnožju planine Lovćen, ugrožavajući i Njegošev mauzolej na vrhu te planine, saopštili su zvaničnici.

Vatrena stihija praćena snažnim vjetrom došla je juče nadomak popularnog odmarališta na Ivanovim koritima, a vatrogasci, vojska i mještani nadljudskim naporima uspjeli su da odbrane kuće u udaljenim selima pod Lovćenom.

Opštinski štab za krizne situacije sa Cetinja saopštio je ranije danas da je situacija sa požarima na Lovćenu “izuzetno složena”, upozoravajući na opasnost od širenja požara uslijed jakog vjetra u regionu te planine koja se nadvija nad Bokokotorskim zalivom.

Zvaničnici tog štaba pozvali su juče sve građane i organizacije da pomognu vatrogascima u gašenju požara, kako bi se odbranile kulturne i prirodne vrijednosti Nacionalnog parka Lovcen.

"Kiša je u velikoj mjeri umirila vatru, a pošto i dalje pada nadamo se da će se situacija stabilizovati", rekao je za TVCG šef cetinjskih vatrogasaca, Aleksandar Zuber. "Naše ekipe će i večeras dežurati, a kasnije ćemo procijeniti da li će nam biti vipe potrebna pomoć kolega iz drugih gradova"

Lokalni mediji javljaju da su se u lovćenskim šumama juče i danas mogle čuti i detonacije od zaostale lovačke municije zahvaćene vatrom.

Pored Lovćena, požari su aktivni i na nepristupačnim brdima u zaleđu Bara i Budve, kao i u opštinama Šavnik, Žabljak i Plužine, a nekoliko manjih u okolini Podgorice, Nikšića, Danilovgrada i Kolašina sada je pod kontrolom, saopštili su iz crnogorskog Ministarstva unustrašnjih poslova.

XS
SM
MD
LG