Linkovi

Saradnja na zaštiti Dinarskog luka


Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović govori na konferenciji "Dinarski luk" (Biro)
Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović govori na konferenciji "Dinarski luk" (Biro)

Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija i Srbija obavezale su se da će zajedno raditi na unaprjeđenju zaštićenih područja.

Nadležne institucije iz regije Dinarskog luka zajedno će raditi na zaštiti, održivosti i unaprjeđenju zaštićenih područja, zaključeno je na konferenciji Parkovi Dinarskog luka koja je danas počela u Budvi.

Na konferenciji je usvojen dokument Big Win for Dinaric Arc, na kome su zajedno radili Svjetski fond za prirodu (WWF), crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN).

Usvajanjem dokumenta, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija i Srbija obavezale su se da će zajedno raditi na unaprjeđenju zaštićenih područja.

Ministar turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović ocijenio je da bi pozitivan stav prema zaštiti i unaprjeđenju životne sredine trebalo da pretpostavlja izgražen pravilan odnos prema objektima u prirodi, kulturnim vrijednostima i radom stvorenim dobrima, kao i prema međuljudskim odnosima u duhu humanizma i tolerancije.

"Za ovako formiran stav, uz prisutan odgovarajući entuzijazam i istrajnost u sprovođenju aktivnosti predviđenih u okviru projekta Parkovi Dinarskog luka, na planu zaštite unaprjeđenja i turističke promocije čitave jedne regije, možemo reći da smo ostvarili dobru regionalnu saradnju", kazao je Gvozdenović.

Generalni direktor WWF-a, Džim Lip, kazao je da Dinarski luk krasi bogatstvo prirodnog kapitala, zbog čega je Fond tu regiju identifikovao kao mjesto od globalne važnosti za biološku raznolikost.

"WWF čestita svim uključenim vladama na njihovom odabiru dugoročnih ciljeva povezanih s održivim razvojem, umjesto opredjeljivanja za kratkoročne ekonomske koristi", rekao je Lip.

Direktor kancelarije IUCN za jugoistočnu Evropu, Boris Erg, kazao je da ta organizacija podržava zvanično prihvatanje ciljeva u zaštiti prirode. Prema njegovim riječima, ostvarivanje tih ciljeva zahtijeva nove i dodatne ljudske i finansijske resurse.

Big Win for Dinaric Arc nastavak je inicijative koju su 29. maja 2008. godine potpisali ministri regiona zaduženi za pitanja zastite životne sredine, saopšteno je iz Ministarstva turizma i održivog razvoja.

Svrha Inicijative je da se uspostavi dobro upravljanje i reprezentativna mreža zaštićenih područja koja će pružiti praktičnu osnovu za dugoročnu saradnju koja omogućava dobit na lokalnom i nacionalnom nivou.

U okviru Konferencije Parkovi Dinarskog luka održana je i konstitutivna sjednica novog saziva Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i klimatske promjene, na čijem će čelu biti predsjednik Filip Vujanović.
XS
SM
MD
LG