Linkovi

CG: Lideri DF-a oslobođeni optužbi za pokušaj nasilne promjene ustavnog poretka


Protesti u Crnoj Gori
Protesti u Crnoj Gori

Podgorički Viši sud oslobodio je danas optužbi lidere opozicionog Demokratskog fronta, koje je optužnica tužilaštva teretila da su pozivali na nasilnu promjenu ustavnog poretka na njihovim protestima u jesen 2015.

Sud je tako oborio optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva, prema kojoj su Andrija Mandić i Slaven Radunović 24. oktobra 2015, na javnom protestu koji je organizovao Demokratski front - najavljenom kao mirno okupljanje, pozivali da se silom promijeni ustavno uređenje i svrgnu najviši državni organi.

Obrazlažući oslobađajuću presudu liderima DF-a, Andriji Mandiću i Slavenu Radunoviću, sudija Vladimir Novović je istakao da je sud, prilikom donošenja odluke, posebno cijenio svjedočenje tadašnjeg šefa parlamenta i lidera nekada manje vladajuće, a sada opozicione Socijaldemokratske partije, Ranka Krivokapića, prenosi portal Radio Televizije Crne Gore.

Sudija Višeg suda je naveo da je iskaz Krivokapića bio objektivan, jasan i uvjerljiv, te da su optuženi lideri opozicije sporne oktobarske večeri pokušali da umire građane, te da njihovo obraćanje tužilac nije vjerodostojno interpretirao, odnosno da ga je izvukao iz konteksta.

Advokat Nikola Bulatović, jedan od pravnih zastupnika lidera DF koji danas nisu prisustvovali izricanju presude, rekao je da je odluka Višeg suda «očekivana i jedina ispravna».

Oktobarski protesti DF-a kulminirali su nakon što je poslanicima te koalicije policija odbila da oslobodi prolaz na glavni, a ne samo sporedni, ulaz zgrade parlamenta, u kojoj je trebalo da ih primi na razgovor tadašnji predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

Grupa demonstranata, noseći kapuljače, odgovorila je bacanjem kamenica, baklji, flaša i Molotovljevog koktela prema policiji, koja je odgovorila šok bombama i suzavcem, nakon čega su se demonstranti razbježali, a sukobi nastavili po ulicama Podgorice.

Osim dvojice lidera DF-a, niko od demonstranata nije pravno procesuiran za izazivanje nemira, što je opoziciji kasnije bio argument da optuži vlast kako je instruirala njihove inicijatore.

Dvojica pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice optuženi su za brutalno prebijanje demonstranata, a njihov komandant osuđen na pet mjeseci zatvora zbog prikrivanja identiteta svojih policajaca koji su u noći 24. oktobra navodno učestvovali u prebijanju pristalica DF-a.

XS
SM
MD
LG