Linkovi

Dan sjećanja na žrtve ratova


Forum Bošnjaka Crne Gore, pozvao je državne organe da omoguće konstituisanje Istraživačko – dokumentacionog centra, koji bi prikupio i sačuvao od uništenja činjenice o ratnim zločinima 90-ih godina. Forum je danas obilježio 11. jul-Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ kao i 21 godinu od zločina u Srebrenici.

Predstavnik Foruma Mirsad Rastoder kazao je da Forum poziva nadležne da, konačno, stvore formalno-pravne pretpostavke za redovno oficijelno obilježavanje 11. jula.

On je rekao da crnogorsko sudstvo, u suočavanju sa zločinima, nije imalo snage da osudi ni vinovnike ni nalogodavce i da je otklon od zločina 90-tih, samo verbalni i da se čak nesmetano, nastavljaju pokušaji osporavanja genocida a da se sopstveni zločini pravdaju tuđim, čime se svjesno ili nesvjesno samo održava ambijent za ponavljanje zločina.

"Pozivamo nadležne državne predstavnike i institucije da omoguće konstituisanje Istraživačko – dokumentacionog centra, koji bi prikupio i sačuvao od uništenja činjenica o ovim dešavanjima", rekao je Rastoder.

On je upozorio da će u protivnom, s obzirom da zločini ne zastarijevaju, svi oni koji na bilo koji način budu opstruirali suočavanje sa istinom o tim dešavanjima ući u rizik da budu odgovorni za direktno ili indirektno prikrivanje zločina.

Rastoder je podsjetio da se danas, navršava 21 godina od najvećeg zločina u Evropi od Drugog svjetskog rata i dodao da je sedma godišnjica od usvajanja Deklaracije Skupštine Crne Gore o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o zločinu u Srebrenici i ustanovljavanju Dana sjećanja na srebreničke, kao i sve ostale žrtve sukoba vođenih u tom periodu na prostorima bivše SFRJ.

On je ukazao i na hapšenje i torturu nad čelnicima i aktivistima Stranke demokratske akcije, likvidacija na desetine izbjeglica sa Kosova u selu Kaluđerski laz, stotine stradalih u neslavnom pohodu na Dubrovnik.

"I druga ratišta na prostoru bivše zajedničke države, među kojima je i teško stradanje takozvane „nikšićke grupe rezervista” u Logoru „Lora“ kod Splita, diskutabilno „bjekstvo“ iz spuškog zatvora pritvorenika, zvanog –„monstrum sa Grbavice“, aktera na stotine zvjerskih ubistva civila po Grbavici i Ilidži kod Sarajeva i druga dešavanja u kojima su stradali nedužni", kazao je Rastoder.

On je rekao da Forum posebno poštovanje iskazuje žrtvama, poput, Srđe Aleksića i braće Šekarić iz Trebinja, admirala Barovića i drugih, koji su sopstvene živote položili braneći ugrožene i nemoćne druge vjere ili nacije.

"Oni su primjer kako se i u zlom vremenu može ostati i biti čovjek i, zajedno sa svim ostalim nedužnim žrtvama, zaslužuju makar jedan dan zvaničnog sjećanja i kajanja, posbno onih koji su na bilo koji način participirali u njihovoj tragediji. Uprkos svemu, 11. jul, još nije uvršten u kaledndar značajnih datuma u Crnoj Gori i njegovo je obilježavanje, još čin dobro volje", kazao je Rastoder.

XS
SM
MD
LG