Linkovi

CG će formirati javnu upravu po azerbejdžanskom modelu


Podgorica, Crna Gora (podgorica.me)

Memorandumom o razumijevanju crnogorskog Ministarstva javne uprave i Državne agencije za javne usluge i socijalne inovacije Azerbejdžana, koji je potpisan danas, otvara se novo poglavlje u bilateralnim odnosima ovih država i reformi javne uprave u Crnoj Gori, saopšteno je u Podgorici.

Memorandum su potpisali resorna ministarka, Suzana Pribilović, i predsjednik ASAN, Inam Karimov.

"Memorandumom o razumijevanju između Ministarstva i ASAN-a pod rukovostvom predsjednika Azerbejdžana, o saradnji i uspostavljanju naprednog mehanizma pružanja javnih usluga, koji smo danas potpisali otvaramo novo poglavlje u bilateralnim odnosima sa Azerbejdžan, ali i reformi javne uprave u Crnoj Gori“, kazala je Pribilović.

Kako je navela, evropski kvalitet javnih usluga koje će imati građani Crne Gore više neće biti stavka na spisku želja, već realnost koja će obezbijediti ukupan društveni razvoj i novi kvalitet života za crnogorske građane.

"Ključni mehanizam za ostvarenje tog cilja je otvaranje više centara 'one stop shop' u Crnoj Gori i danas smo stavili potpis da ti centri budu po azerbejdžanskom modelu“, saopštila je Pribilović.

Karimov je naveo da se potpisivanjem Memoranduma dodaje još jedan stub, temelj bilaterarnoj saradnji između Azerbejdžana i Crne Gore. Azerbejdžan je, kaže on, prije pet godina krenuo u reformu javne uprave i učinio je modernijom i efikasnijom. Karimov je objasnio da je njihov krajni cilj da imaju javnu upravu koja će što bolje opsluživati građane.

Kako je saopštio, projekat Azerbejdžanska mreža pristupa državnim službama, ASAN XIDMET, koju trenutno čini 11 upravnih mjesta širom zemlje, je 2015. godine nagrađena od Ujedinjenih Nacija nagradom Public Service Award, koja predstavlja nagradu za najznačajnije unapređenje javnih usluga na svjetskom nivou, kao prvi projekat takvog tipa.

"Azerbejdžan je svjestan da je Vlada Crne Gore stavila reformu javne uprave na visokoj ljestvici i uvjeren sam da ćemo u budućnosti imati zajedničke uspjehe“, istakao je Karimov.

Kako se navodi, svrha Memoranduma o razumijevanju MJU i ASAN-a je jačanje saradnje u oblasti javnih usluga i uslove za kreiranje "one stop shop" centara u Crnoj Gori za pružanje javnih usluga po modelu "ASAN Xidmat".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG