Linkovi

Grupa carinika uhapšena pod sumnjom za šverc cigareta


Konferencija za novinare Uprave policije (gov.me)
Konferencija za novinare Uprave policije (gov.me)

Crnogorska policija saopštila da je uhapsila sedam od osam carinskih službenika osumnjičenih da su bili članovi kriminalne grupe koja se bavila švercom cigareta i tako oštetila državu za više desetina miliona eura.

Prema navodima policije, carinici su osumnjičeni da su učestvovali u krijumčarenju cigareta “po prethodno utvrđenom planu i jasno utvrđenim ulogam”, sa ciljem stavljanja u promet cigareta inostranog porijekla bez akciznih markica na nelegalnom tržištu Crne Gore”.

“U nastavku akcije u kojoj su početkom avgusta 2018. godine lišena slobode četiri pripadnika kriminalne organizacije, kada je zaplijenjeno 1360 paketa cigareta koje su prokrijumčarene iz Slobodne zone Bar na teritoriju Crne Gore, došli smo do novih podataka i dokaza za postojanje osnovane sumnje da su 24 fizička i dva pravna lica”, saopštio je rukovodilac Specijalnog policijskog odjeljenja, Dragan Radonjić, identifikujući osumnjičene inicijalima.

On je kazao da se osnovano sumnja da je navedena kriminalna organizacija, u periodu od maja 2018. godine do avgusta 2018. godine iz Slobodne carinske zone Bar prokrijumčarila cigarete bez akciznih markica u količini od oko 40.000 paketa, pri čemu je pričinjena šteta za državni Budžet u vidu neplaćenih akciza i carina u visini od nekoliko desetina miliona eura.

"Zbog osnovane sumnje da su kao organizatori i članovi kriminalne organizacije počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret, dana 29.08.2018.godine, lišeno je slobode 10 lica, dok su ostala lica u bjekstvu i za njima se intezivno traga”, rekao je rukovodilac policije.

Prema njegovim riječima, u ovoj akciji je još zaplijenjeno 1182 paketa cigareta bez akciznih markica, što ukupna zapljena iznosi 2.542 paketa cigareta, a carinici su osumnjičeni da su primili mito da bi prikrili ilegalne poslove šverca cigareta iz Luke Bar.

“Djelovanjem Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljena Uprave policije, i uz punu saradnju Uprave carina Crne Gore i jedne inostrane partnerske službe…i lišenjem slobode ovih lica u potpunosti je prekinuto djelovanje ove kriminalne organizacije”, saopštili su predstavnici policije na zajedničkoj pres konferenciji sa predstavnicima Specijalnog tužilaštva i Uprave carina.

Oni su, ipak, dodali da su i dalje “u toku radnje radi utvrđivanja identiteta drugih lica koja su eventualno imala učešće u izvršenju ovih krivičnih djela".

Policija je rekla da je u istoj akciji, nazvanoj Kliker, uhapšeno deset osoba, dok se traga za ostalim članovima grupe čiji je šleper cigareta zaplijenjen u avgustu na putu od Luke Bar prema Podgorici, u mjestu Sotonići.

XS
SM
MD
LG