Linkovi

CG: Oštre reakcije na predlog budžeta za 2017


Crnogorski premijer Duško Marković (gov.me)
Crnogorski premijer Duško Marković (gov.me)

Predlog budžeta za 2017. nove crnogorske Vlade kojim se, pored ostalog, značajno umanjuju naknade majkama sa troje i više djece, te odlaže primjena novog zakona o dječjem dodatku, izazvao je burne reakcije opozicije, ali i sindikata i pojedinih NVO koji su pozvali na proteste.

Vlada Duška Markovića uputila je parlamentu na usvajanje niz mjera za konsolidaciju državnih finansija, koje predviđaju umanjenje zarada funkcionera za osam odsto i naknada za majke troje i više djece za 25 posto, kao i odlaganje usvajanja Zakona o dječjem dodatku, što je u dijelu javnosti ocijenjeno kao udar na najranjivije kategorije stanovništva.

"Nismo rezali gdje je najtanje. Prirodno je da, kao donosioci odluka u državi, pođemo od sebe i u svim granama vlasti solidarno podijelimo teret", rekao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović. "Nema smanjenja plata svim zaposlenima u javnom sektoru, smanjili smo plate funkcionerima".

On je takođe rekao da u narednoj godini neće biti povećanja poreza, neusklađivanja penzija, kao ni značajnijih smanjenja socijalnih davanja i smanjenja plata u prosvjeti i zdravstvu.

Govoreći o umanjenju naknada za majke troje i više djece, koje su to pravo ostvarile prošle godine glasovima opozicije i SDP u parlamentu, Simović je rekao da vlada nije pristupila njihovom ukidanju, već predložila mjeru koja će ih učiniti održivim do konačnog "redefinisanja tog prava u cilju veće pravednosti, eliminacije diskriminacije i negativnih uticaja na tržište".

Pored ovih mjera, Vlada je Skupštini dostavila i predlog izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koji predviđa odlaganje uvođenja dječjeg dodatka za oko 4300 crnogorskih osnovaca i srednjoškolaca koji su to pravo stekli ove godine, a čiji su roditelji nezaposleni ili nemaju socijalna primanja, čime se planira uštedjeti 31,8 miliona eura.

Vlada je u 2017. planirala da efekat mjera fiskalne konsolidacije dostigne iznos od 126 miliona eura, od čega oko 54 miliona na strani prihoda, a ministar finansija Darko Radunović rekao je da zabrinjava rast izdataka u tekućem budžetu za 90 miliona u narednoj godini, te da su ključni izdaci naknade za majke, 66 miliona, i za zarade, 58 miliona eura.

Ukupni predloženi budžet za sljedeću godinu iznosi dvije milijarde eura, a za pokrivanje svih neophodnih troškova nedostajaće 455 miliona koji će se obezbjeđivati novim zaduživanjem.

"Javni dug će rasti do 2019. godine, kada će dostići nivo od 79,5 odsto BDP-a. Nakon toga biće silazni trend na 74,1 odsto u 2021. godini", rekao je Radunović i dodao da je realni rast ekonomije u narednoj godini Vlada procijenila na 3,2 odsto, a BDP na 3,9 milijardi eura.

On je večeras rekao TV Vijesti da Vladi nije svejedno zbog nezadovoljstva javnosti predloženim mjerama, i da je normalno da se u Vladi "plaše masovnog nezadovoljstva građana", ali da je to bio "jedini način".

"Mi smo bili stalno u kontaktu sa Svjetskom bankom i MMF-om i oni ove mjere smatraju veoma blagim. Oni smatraju da ovaj deficit i ovaj javni dug zasluuje radikalnije mjere i bilo je predloga da se smanje sve plate i penzije", rekao je Radunović i dodao da su predložene mjere korak "sa mjerom" ka sanaciji budžeta.

Opozicija oštro protiv mjera Vlade, sindikat najavljuje proteste

Predstavnici opozicije, koja bojkotuje rad novog sastava parlamenta, kritikovali su Vladin predlog budžeta za 2017, ističući da ceh "pogubne ekonomske politike" Demokratske partije socijalista plaćaju najranjiviji djelovi društva.

"Ne postoji tragičniji dokaz o pogubnoj ekonomskoj politici koju već decenijama vodi DPS od toga da ceh njihove destrukcije plaćaju najranjiviji djelovi našeg društva, prvo majke, a sada I djeca”, rekla je novinarima Iva Pavlović iz koalicije Demokratski front.

Ona je ocijenila da je Vlada prvo trebala da proda veći broj svojih luksuznih automobile, definiše ko smije da koristi vladin avion i u koje svrhe, otpusti partijski zaposlene kadrove, pa tek onda “siječe” socijalna davanja.

Njen kolega iz Ujedinjene reformske akcije, Dritan Abazović, rekao je da je ukidanje dječjih dodataka, a povećavanje budžeta političkim partijama za oko million eura, “skandalozno”.

“Povećavanje iznosa političkim partijama, a ukidanje dječjih dodataka i uvećavanje nekim ministarstvima budžet je zaista za rubriku Vjerovali ili ne, skandalozno», rekao je Abazović za TV Vijesti.

Partneri vladajuće DPS još uvijek nisu odlučili kako će glasati na zasijedanju Skupštine zakazanom za narednu nedjelju, na kome bi poslanici trebalo da odluče o predlogu budžeta za 2017.

"Moralo se voditi računa da je to baš najugroženiji sloj stanovništva, a vjerujem da se mogao naći i drugi model», rekao je Andrija Popović iz Liberalne partije, koji je najavio amandmane ili uzdržanost prilikom glasanja. "Poruka javnosti mora biti da će funkcionerima biti više smanjeno nego majkama sa troje i više djece".

Osudama najavljenih mjera Vlade pridružili su se i predstavnici Unije slobodnih sindikata Crtne Gore, čiji su predstavnici ocijenili "neprihvatljivim" što se novac "uzima od sirotinje" i "daje onima koji imaju".

"Činjenica da se u budžetu povećavaju stavke kada je u pitanju finansiranje partija i Skupštine, odnosno poslanika, na neki način je iščašena u odnosu na sve što se ovih dana zbiva i na mjere koje Vlada predlaže", rekao je agenciji Mina Srdja Keković, predsjednik USSCG. "Dakle, to je zaista jedan neprihvatljiv momenat".

On je najavio da će u naredna dva dana saopštiti datum početka protesta protiv Vladinih mjera za finansijsku konsolidaciju.

"U naredna dva dana saopštićemo datum i mjesto protesta", rekao je Keković i dodao da očekuje da se građani pridruže protestu sindikata. "Samo zajedno možemo ubijediti Vladu da promijeni ove mjere i svoju dosadašnju poresku politiku".

Pojedine NVO sa sjevera Crne Gore pozvale su majke troje i više djece na proteste i izrazile strahovanje da će vladine mjere pokrenuti "masovni egzodus" građana sa sjevera prema EU, a najviše Njemačkoj.

XS
SM
MD
LG