Linkovi

Policija upotrijebila suzavac u Budvi i Podgorici, privedeno 35 osoba


Budva

Crnogorska policija upotrijebila je suzavac nakon što su se opozicioni demonstranti, koji su u srijedu popodne opkolili zgradu opštine Budva, oglušili o policijsku naredbu da se raziđu, nakon čega je privedeno 17 osoba, a nereda je bilo i večeras u Podgorici, potvrdili su zvaničnici.

Prethodno je u srijedu popodne novoizabrani predsjednik opštine Budva i predsjednik Crnogorske partije, Vladimir Bulatović, koga ne priznaje smijenjeno rukovodstvo opštine, iz bezbjednosnih razloga uz policijsku pratnju napustio zgradu Opštine, javila je RTCG.

Lokalni mediji prenose da je prethodno oko 150 pristalica smijenjene opštinske vlasti Demokratskog fronta i Demokrata opkoliko zgradu opštine Budva kako bi sačekalo v.d. predsjednika opštine Vladimira Bulatovića da izadje iz zgrade.

Kriza vlasti u Budvi uslijedila je nakon što je nezavisni poslanik Stevan Dzaković “preokrenuo” tijesnu većinu Demokrata i DF-a u korist Demokratske partije socijalista, što su u opoziciji nazvali političkom korupcijom.

Premijer Duško Marković rekao je danas novinarima da Demokrate i DF ne žele da predaju vlast, a “to znači da, kad bi bili vlast, nikad se ne bi otišli sa vlasti”.

Marković je rekao i da odluka o promjeni vlasti u Budvi nije odluka DPS i njenog rukovodstva, objašnjavajući da su odbornici koji su davali podršku DF-u i Demokratama bili "nezadovoljni u toj koaliciji", pa su odlučili da traže “novu većinu”.

On je rekao da policija u Budvi može da riješi stvari za petnaest minuta, ali da šansu daju razumu.

"Država će, ako bude potrebe, to riješiti za petnaest minuta. Ovako je stanje trenutno, jer dajemo priliku razumu", rekao je premijer.

Portali Vijesti, RTCG I Antena M javili su da je nakon nereda u Budvi policija privela smijenjenog predsjednika Opštine Marka Carevića i još nekoliko funkcionera opozicije, ali zvanične potvrde te informacije i dalje nema.

Policija: Zbog incidenata u Budvi privedeno 17 osoba

Uprava policije je saopštila da je “danas ispred zgrade Centra bezbjednosti Budva došlo do incidenta, nakon što je vršilac dužnosti predsjednika Opštine Budva Vladimir Bulatović izašao ispred zgrade Opštine Budva, kojom prilikom su okupljeni građani odmah počeli da ga zasipaju kamenicama i drugim predmetima, te da mu upućuju uvrjedljive riječi”.

“Oni su sa ovakvim postupcima i ponašanjem nastavili i nakon što je Bulatović pokušao da uđe u svoje vozilo, u čemu su ga spriječili”, kažu u policiji i dodaji da je Bulatović službenim vozilom Uprave policije prevezen u zgradu Centra bezbjednosti Budva,” koje je ovom prilikom takođe bilo meta ponovnih napada kamenicama i drugim predmetima od strane okupljenih građana”.

Policija navodi da su okupljeni građani, “od kojih je određeni broj bio i u alkoholisanom stanju, na najgrublji način su ugrožavali bezbjednost ovog lica, ostalih građana kao i bezbjednost policijskih službenika izazivajući nerede”.

“Uprkos tome što je policija u više navrata izdala naređenja i upozorenja da se okupljeni građani raziđu, oni su nastavili sa izazivanjem incidenata”, navodi se u saopštenju UP I dodaje da su tom prilikom “pripadnici policije zasuti kamenicama i dimnim bombama od strane okupljenih, nakon čega je policija upotrijebila hemijsko sredstvo kako bi se uspostavio stabilan javni red i mir”.

Prema navodima saopštenja, ovom prilikom je povrijeđen jedan policijski službenik a na zgradi Centra bezbjednosti Budva, kao i na zgradi Opštine Budva, nastala je materijalna šteta.

“Oštećena su i službena vozila. Na ulicama ovog grada prevrnuti su kontejneri, te je polomljen i dio gradskog mobilijara”, navodi UP i dodaje da je u Centar bezbjednosti Budva je zbog učestvovanja u incidentima do sada privedeno 17 lica.

Suzavac i u Podgorici, privedeno 18 osoba, uključujući i dva poslanika

Policija je saopštila da se večeras oko 20 časova ispred zgrade Centra bezbjednosti Podgorica, bez prijavljenog i odborenog javnog okupljanja, okupila grupa od oko 70 građana i opozicionih političara kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog dešavanja u Budvi.

Nakon više upozorenja policije okupljenima da se razidju, “oni su se oglušili o izdata naredjenja i uzvratili skandiranjem, te nakon toga u pravcu policije počeli da bacaju kamenice”.

Policija je, kako navode, odmah izvršila postavku službe i okupljenima izdala više upozorenja i naređenja da se raziđu.

"Ovom prilikom je oštećeno više službenih vozila Uprave policije (UP) i jedan službenik je povrijeđen", navodi se u saopštenju.

Iz UP ističu da je “policija primjenila zakonska ovlašćenja i upotrijebila sredstva prinude – hemijska sredstva i fizičku snagu, nakon čega je okupljena grupa razbijena”.

"U službene prostorije je privedeni su poslanici M.J. i M.Z. i građani L.M, M.V, O.D, E.Dž, O.Š, D.S, J.P, A.L, V.K, M.Ć, M.B, P.Š, F.P, Z.P, A.Ž i D.Lj.", piše u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su u toku dalje policijsko tužilačke aktivnosti na procesuiranju učesnika ovih incidenata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG