Linkovi

Preminuo crnogorski književnik Jevrem Brković


Osim po bogatom književnom opusu, Brković je široj javnosti poznat i po zalaganju za nezavisnost Crne Gore tokom 1990-tih, koje je proveo kao disident u Zagrebu. Foto tvcg/printscreen
Osim po bogatom književnom opusu, Brković je široj javnosti poznat i po zalaganju za nezavisnost Crne Gore tokom 1990-tih, koje je proveo kao disident u Zagrebu. Foto tvcg/printscreen

U Podgorici je u 88. godini preminuo crnogorski književnik Jevrem Brković, dobitnik više nacionalnih i regionalnih priznanja za brojna književna djela i poznati crnogorski disident tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Osim po bogatom književnom opusu, Brković je široj javnosti poznat i po zalaganju za nezavisnost Crne Gore tokom 1990-tih, koje je proveo kao disident u Zagrebu, odakle je oštro kritikovao politiku tadašnjeg crnogorskog rukovodstva koje je podržavalo ratne pohode Slobodana Miloševića u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Po povratku u Crnu Goru, nekoliko mjeseci nakon što je na referendumu izglasana nezavisnost, u jesen 2006. ispred svog stana u centru Podgorice Brković preživljava napad u kome je ubijen njegov tjelohranitelj Srdjan Vojičić.

Brković je rodjen 1933. u Piperima, gdje je završio osnovnu školu, dok je gimnaziju pohadjao u Titogradu i Sarajevu, gdje je završio Višu novinarsku školu.

Crnogorski mediji navode da je prve pjesme objavio u "Pobjedi", "Omladinskom pokretu", "Stvaranju", sarajevskoj "Zori" i beogradskom "Ninu", da bi iz Sarajeva prešao u Beograd, gdje je radio u Ministarstvu inostranih poslova (Institut za međunarodni radnički pokret), Borbi, Novostima i Radu.

Brković se 1958. vraća u Titograd, današnju Podgoricu, gdje je osnovao više književnih revija, a bio je predsjednik Udruženja književnika Crne Gore i član Predsjedništva Saveza književnika Jugoslavije.

Bio je dugogodišnji urednik kulturnog programa Radio Titograda, a inicijator je i jedan od osnivača Crnogorskog PEN centra, Crnogorskog društva nezavisnih književnika i Dukljanske akademija nauka i umjetnosti, čiji je prvi predsjednik.

Za vanrednog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti izabran je 18. decembra 2015. godine, a za redovnog 18. decembra 2018. godine.

Dobitnik je najvećeg nacionalnog priznanja - Trinaestojulske nagrade, kao i Decembarske nagrade, Nagrade Udruženja književnika Crne Gore, Nagrade Ratkovićeve večeri poezije, kao i nagrade Teuta i Ali Podrimja.

Od regionalnih priznanja, Jevrem Brković je dobitnik Povelje Gorana Kovačića, Nagrade za najbolji dramski tekst na Sterijinom pozorju 1972. godine, Nagrade Rt dobre nade, 2005, kao i medjunarodne nagrade "Mediteranski prsten" 2007. godine.

XS
SM
MD
LG