Linkovi

Izmene u biračkom spisku Crne Gore


Postupajući po nalogu opozicionog ministra policije u Vladi Crne Gore Gorana Danilovića, Služba za informacione tehnologije MUP-a iz biračkog spiska izbrisaće 1.263 osobe koje su upisane u registar crnogorskih državljana prije nepune dvije godine

Ministar unutrašnjih poslova iz redova opozicije Goran Danilović naložio je brisanje 1.263 osobe iz biračkog spiska koja nemaju biračko pravo jer nemaju najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori

Radi se o osobama koje su upisane u registar crnogorskih državljana nakon 16.10.2014. godine, a nalaze se u biračkom spisku. “Uzimajući u obzir navedeni datum a shodno odredbama Ustava Crne Gore, Zakona o registrima prebivališta i boravišta, Zakona o biračkom spisku i Zakona o strancima, izvjesno je da su u birački spisak upisani i državljani Crne Gore koji nemaju najmanje dvije godine prebivalište u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Imajući u vidu da pomenuti crnogorski državljani nemaju biračko pravo, Danilović je naložio Direktoratu za upravne unutrašnje poslove i Službi za informacione tehnologije da po službenoj dužnosti odmah izvrše odgovarajuće promjene u registrima i u biračkom spisku.

U vladajućoj DPS, međutim tvde da birački spisak ne smije da bude poligon za politički obračun i političku propaganda.

Iz MUP-a, ipak navode da "koordinaciono tijelo za sprovođenje obaveza u vezi sa izborima nastavlja predani rad na otklanjanju nepravilnosti u biračkim spiskovima, a MUP posebno cijeni veliki doprinos koji u ovom tijelu daju predstavnici nevladinog sektora, u konkretnom slučaju MANS-a, koji je ukazao na moguće nepravilnosti i inicirao njihovo otklanjanje".

U DPS-a ipak smatraju da se sve ne može završiti na stavu MUP-a kojim rukovodi opozicioni ministar.

Milošević kaže da je potrebno pribaviti i mišljenje nadležnih institucija, Upravnog i Ustavnog suda o tome da li se spornim osobama mogu oduzeti stečena prava.

XS
SM
MD
LG