Linkovi

Opozicija osporava Đukanovićevu tvrdnju


Crnogorski premijer Milo Đukanović
Crnogorski premijer Milo Đukanović

Izjava premijera Mila Đukanovića da “reforma bezbjednosnih službi nije više u fokusu NATO partnera” izazvala negodovanje opozicionih stranaka.

Reforma bezbjednosnih službi, jedan je od ključnih kriterijuma koji se postavljaju pred Crnom Gorom na njenom evroatlanskom putu.

Premijer Milo Đukanović je u intervjuu Televiziji Crne Gore kazao da su mu NATO saveznici, tokom Minhenske konferencije, saopštili da pitanje reformi bezbjednosnih službi nije više u fokusu, i da se više ne potencira kao problem za brzo priključivanje Crne Gore Alijansi.

Njegov partijski kolega Radivoje Nikčević koji se u parlamentu bavi sektorom bezbjednosti za naš program je potvrdio “da su se učinili krupni koraci i da smo praktično u fazi ispunjavanja posljednjih uslova kada su u pitanju zahtjevi iz bezbjednosnog sektora i kada je u pitanju naša obaveza prema evroatlanskim integracijama”.

On kaže da je “ovih dana u parlamentu usvojen zakon o Agenciji za nacionalnu bezbjednost koji će stvoriti sve normativne pretpostavke da se zaokruži cjelina i da to bude moderna, savremena služba koja će moći da odgovori svim izazovima koji stoje pred Crnom Gorom, da će se stvoriti uslovi za bolju saradnju unutar bezbjednosnog sistema, a takođe i sa partnerskim zemljama”

Za to vrijeme, jedan od lidera najjače opozicione grupacije Predrag Bulatović, izričit je da stvari u sektoru bezbjednosti stoje sasvim drugačije:

“Mislim da Đukanović nema pravo da bude portparol NATO-a. Neka NATO kaže to što interpretira Đukanović. On to radi za domaću upotrebu. Tako čvrste i jasne stavove ne može NATO da kaže ni o svojim bezbjednosnim strukturama, o kojima ja imam dobro mišljenje”.

Bulatović, štaviše, tvrdi da je sektor bezbjednosti jedna od najslabijih karika u sistemu, zbog činjenice da je pod punom političkom kontrolom:

“Uopšte nije važno što sam ja protiv učlanjenja u NATO. Ali, saglasan sam da je potrebna vladavina prava, reforma bezbjednosnih službi, da su neophodni mjerljivi rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ono što mogu sa sigurnošću da kažem jeste da rezultata ni u jednoj od ovih oblasti nema”-tvrdi Bulatović.

I lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević tvrdi da su njegove informacije sa Minhenske konferencije, suprotne Đukanovićevim i da pred Crnom Gorom u tom sektoru postoje još brojni izazovi:

“Ovaj diplomatski termin ‘reforma bezbjednosnih službi’ u praksi, između NATo strane i vlasti Crne Gore, glasi ovako: imate rok od tri mjeseca da ih svih bezbjednosnih struktura, ANB-a, vojnih bezbjednosnih struktura, vojnih diplomatskih predstavništava, izbacite i odstranite sve agente, sve službenike, sve predstavnike države Crne Gore za koje NATO bezbjednosne agencije imaju saznanja da su istovremeno u kontaktu sa bezbjednosnih agencijama zemalja van NATO-a”, tvrdi Medojević.

On je izričit da će se nakon tri mjesece, ukoliko Crna Gora bude igonorisala ono što se od nje zahtijeva, redefinisati politika i odnos NATO partnera prema njoj.

XS
SM
MD
LG