Linkovi

Ptica prizemljila avion Montenegro Erlajnsa


Montenegro Airlines
Montenegro Airlines

Avion Embraer 195 Montenegro Erlajnsa (MA) na sinoćnjem letu iz Tivta ka Moskvi prizemljen je nakon to je ptica udarila u njegov lijevi motor, što je uzrokovalo višesatna kašnjenja na nekoliko linija, saopštila je taj kompanija.

"Na sinoćnjem letu MA YM 612 je, u toku faze polijetanja, došlo do udara ptice u lijevi motor aviona tipa Embraer 195 registarske oznake 4O-AOB", saopšteno je iz crnogorskog avio-prevoznika, prenose podgorički mediji .

Iz te kompanije navode da je "sinoćnje neplanirano povlačenje ovog vazduhoplova iz saobraćaja, odnosno preraspodjela saobraćaja za danas sa pet na četiri operativna vazduhoplova, je prouzrokovalo višesatna kašnjenja na linijama za Ljubljanu, Dizeldorf i Moskvu iz Podgorice i nazad, kao i za Beograd i Moskvu iz Tivta i nazad".

Crnogorska kompanija je uputila izvinjenje putnicima, navodeći da su oni "adekvatno zbrinuti", pri čemu nijedan let nije otkazan, "osim što je dio putnika sa leta iz Podgorice za Dizeldorf otputovao danas sa našim kod šer partnerima, dok je dio putnika prebačen na sjutrašnji let MA za Njemačku, što je uobičajeno u avio-saobraćaju".

MA je saopštio da njihov sektor održavanja preduzima sve neophodne radnje kako bi se avion u najkraćem mogućem roku vratio u saobraćaj, najavljujući da će sjutrašnji saobraćaj u potpunosti biti realizovan sa četiri operativna aviona.

U saopštenju se navodi da je letačka posada MA postupila po procedurama koje su jasno definisane u takvim situacijama, prilikom čega je od kontrole leta zatraženo slijetanje na matični aerodrom Podgorica, kako bi se uradila odgovarajuća kontrola.

“Nakon slijetanja, izvršena je kontrola i procjena oštećenja od strane kompanijskog licenciranog tehničkog osoblja. Kako je odmah bilo jasno da će procedura sanacije oštećenja potrajati, svi putnici su smješteni u hotel i jutros, u ranim jutarnjim časovima prebačeni drugim avionom MA na odredište”, piše u saopštenju i objašnjava da je udar ptice "uobičajeni problem koji se često dešava u avijaciji, i nije nepoznanica u toj vrsti posla".

XS
SM
MD
LG