Linkovi

Đukanović: Zahvalni na podršci Albanije


Premijeri Albanije i Crne Gore, Edi Rama i Milo Đukanović, tokom susreta u Podgorici (Biro)
Premijeri Albanije i Crne Gore, Edi Rama i Milo Đukanović, tokom susreta u Podgorici (Biro)

Premijeri Crne Gore i Albanije ocijenili su i da postoji veliki prostor za unapređenje saradnje dvije zemlje u oblasti ekonomije, posebno trgovine i investicija

U zvaničnoj posjeti Crnoj Gori danas je boravio albanski premijer Edi Rama. Njegov domaćin, crnogorski premijer Milo Đukanović, tom prilikom je istakao da je Crna Gora zahvalna na podršci Albanije na putu ka članstvu u NATO.

Crna Gora je zahvalna Albaniji na snažnoj podršci koju joj pruža na njenom putu ka članstvu u NATO, kazao je Milo Đukanović nakon sastanka sa albanskim kolegom, Edijem Ramom.

"U ime Crne Gore pozdravio sam i najavljeno sticanje statusa kandidata EU koje očekuje Albanija, koje će biti nadamo se odlukom Evropskog savjeta, u decembru ove godine. Ono što je važno, podijelili smo mišljenja da u toj oblasti možemo obostrano korisno da sarađujemo i lakše savladamo ono što će biti izazovi Crne Gore i Albanije", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, veliki je prostor između dvije zemlje za unaprijeđenje ekonomske saradnje, u trgovini, kao i u oblasti investicija.

"Danas Crnu Goru i Albaniju posjećuju ozbiljni investitori iz oblasti energiteke i infrastrukture i iskazan je interes da na tom planu artikulišemo što više zajendničkih projekata", istakao je Đukanović.

Jedan od prioriteta u narednom periodu biće i saradnja oko projekta jadransko-jonskog autoputa.

"Sada se otvaraju šanse za finansijsku konstrukciju za ovaj projekat i već smo uključili ministra saobraćaja koji radi na pripremi dokumentacije za taj projekat", istakao je Đukanović.

Premijer Albanije je kazao je da je veoma važno očuvanja mira u regionu, koji treba samo da omogući ekonomsku saradnju.

"Put evropskih integracija i regionalne saradnje, koja predstavlja dio integracionog procesa, su stvari koje su neraskidivo povezane, jer ovaj mir u kojim uživamo je dostignut u ime regionalnih inicijativa koje smo uspostavljali u posljednje vrijeme. Nas dobrosusjedski odnosi sa Crnom Gorom nas jako raduju", kazao je Rama.

Albanski premijer saglasan je sa crnogorskim kolegom da ima još prostora za unapređenje položaja manjina u dvije države:

"Želim da izrazim svoje ubjeđenje da je i predsjednik Vlade Crne Gore spreman da zajedno sa mnom uloži napor kako bi se poboljšali uslovi za položaj manjina, kako Albanaca u Crnoj Gori, tako i Crnogoraca u Albaniji."
XS
SM
MD
LG