Linkovi

CG i Albanija dele evropsku viziju


Zajednički odbor Crne Gore i Albanije (rtcg.me)
Zajednički odbor Crne Gore i Albanije (rtcg.me)

Crna Gora i Albanija dijele zajednički cilj i evropsku viziju i na tom planu biće posvećene daljem snaženju bilateralnih odnosa, ocijenjeno je na prvom sastanku Zajedničkog odbora te dvije države.

Glavni pregovarač za Evropsku uniju Aleksandar Pejović podsjetio je da je Zajednički odbor Crne Gore i Albanije uspostavljen Sporazumom vlada te dvije države, koji je stupio na snagu 16. decembra prošle godine. On vjeruje da će to tijelo biti dobar forum za razmjenju iskustava i znanja koje dvije države stiču na putu ka članstvu u EU.

“Crna Gora i Albanija dijele zajednički cilj i evropsku viziju i na tom planu bićemo bezrezervno posvećeni daljem snaženju bilateralnih odnosa između država”, istakao je Pejović.

Kako je naveo, u fokusu razgovora je usklađivanje sa pravnom tekovinom EU, trenutni momenat u pregovorima Crne Gore sa Unijom, nacionalna i višekorisnička Ipa i program prekogranične saradnje. Pejović je kazao da je saradnja Crne Gore i Albanije kvalitetna i bilježi odlične rezultate, dodajući da je i jednoj i drugoj državi cilj ulazak u EU.

“Zadovoljstvo mi je što na ovom sastanku možemo da podijelimo iskustvo Crne Gore u korišćenju fondova pretpristupne pomoći EU i što možemo istaći da je u novoj finansijskoj perspektivi Crnoj Gori na raspolaganju oko 270 hiljada EUR", kazao je Pejović, navodeći da je to dest odsto više nego u ranijem finasijskom periodu.

Kako je naveo Crna Gora je u prethodnom periodu sa Albanijom učestvovala u deset regionalnih projekata u okviru Zapadnobalkanskog investicionog okvira, sačinila projekat Priprema studija izvodljivosti za dionicu 1 i 2 Jadransko -jonskog autoputa, a saradnja između dvije države je realizovana kroz 24 ugovorena projekta čija je vrijednost za crnogorske partnere iznosila oko šest miliona eura.

Pejović je kazao da u okviru finasijske perspektive 2014 – 2020, Crna Gora i Albanija učestvuju u bilateralnom programu prekogranične saradnje vrijednosti blizu 14 miliona EUR, kao i u trilateralnom program Italija – Albanija – Crna Gora čija je ukupna vrijendnost 93 miliona. Ministarka evropskih integracija Albanije, Kljajda Đoša istakla je da je postignuto dosta uspješnih rezultata i aktivnosti između dvije zemlje.

“Vjerujem da ćemo pomoći jedni drugima i da ćemo razmijeniti iskustava i ideje jer je Albanija jedan korak iza Crne Gore u tom procesu”, ocijenila je Đoša.

Kako je navela, važno je ragovarati o Ipi, kao i o trilateralnoj saradnji koju te države imaju sa Italijom.

“Albanija ima status kandidata i nadamo se da ćemo uskoro otvoriti pregovore”, poručila je Đoša.

Ona smatra da će reformom pravosuđa, koju treba sprovesti, dobiti više investicija a to je, kako je kazala, ključ za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

XS
SM
MD
LG