Linkovi

Stranke i tužilaštvo o aferi "snimak"


Sjednica Savjeta DPS-a i tonski zapis do koga je došao list Dan, izazvali su brojne reakcije javnosti i političkih partija.

U Crnoj Gori se rasplamsava afera ‘snimak’ nakon što je list ‘Dan’ objavio tonski zapis sa sjednice Savjeta vladajuće Demokratske partije socijalista na kojoj se razmatrao plan o zapošljavanju pristalica te stranke u zamjenu za sigurne glasove na izborima

Sjednica Savjeta DPS-a i tonski zapis do koga je došao list Dan, izazvali su brojne reakcije javnosti i političkih partija, posebno zbog navoda bivšeg direktora Zavoda za zapošljavanje i funkcionera DPS Zorana Jelića, koga je na toj poziciji zamijenila njegova supruga.

Naime, Jelić je, prezentujući predsjedniku i članovima Savjeta stranke plan o zapošljavanju članova DPS-a od kojih bi svaki novi zaposleni obezbijedio četiri glasa za vladajuću stranku, najprije pomenuo projekat stručne prakse za 500 visokoškolaca:

U DPS-u ne spore autentičnost ovog snimka, već tvrde da oni sami snimaju svoje sjednice, ali niko ne precizira kako je snimak dospio do opozicionog lista. I najjača stranka u Crnoj Gori i Vlada, tvrde da se građani zapošljavaju po zakonu i ne vide ništa lose u tome što je jedan funkcioner te stranke zainteresovan za zapošljavanje pristalica DPS-a.

No, mnogi postavljaju pitanje da li je Jelić zloupotrijebio službeni položaj i da li nezaposlena osobe treba zapošljavati na osnovu kvaliteta i školske spreme, ili na osnovu partijske pripadnosti I simpatija prema nekoj partiji?

Opozicione partije daće nadležnim institucijama rok od nekoliko dana da reaguju na aferu o auduo-snimcima sa sjednica Demokratske partije socijalista, nakon čega će odlučiti o svojim narednim koracima.

To je dogovoreno na sinoćnjem sastanku lidera Pozitivne Crne Gore, Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije, koji ne isključuju mogućnost odluke o bojkotu svih izbora.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič kazao je da Delegacija EU prati događaje u Crnoj Gori i oni će, kako je rekao, ’’dobiti svoj odraz u ovogodišnjem izvještaju o napretku".

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici analiziralo je audio snimak koji svjedoči o petočasovnom toku sjednice Savjeta za sprovođenje izbornog programa DPS-a, a kako je saopšteno tužilaštvo je "ocijenilo da nijedan učesnik sjednice svojom izjavom nije ostvario elemente bića ni jednog krivičnog djela koje predviđa Krivični zakonik Crne Gore".
XS
SM
MD
LG