Linkovi

Crna Gora: Advokati u štrajku zbog Zakona o fiskalizaciji


Podgorica
Podgorica

Crnogorska Advokatska komora (AK) stupila je zvanično u štrajk zbog nezadovoljstva novim Zakonom o fiskalizaciji, tražeći da se advokatska djelatnost izuzme iz njegove primjene, saopšteno je iz te organizacije.

U Uputstvu za postupanje advokata, Advokatska komora naložila je svim advokatima da tokom štrajka ne ulaze, niti borave u prostorijama sudova, tužilaštava, policije ili državnih organa, po bilo kojem osnovu.

Advokati su, na vanrednoj sjednici održanoj u prošli četvrtak, odlučili da obustave pružanje pravne pomoći na cijeloj teritoriji Crne Gore, sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

"Tokom obustave rada advokati neće pristupiti ročištima sudova, neće pristupiti tužilaštvu i neće postupati u istražnim i drugim postupcima i neće pristupati u policiju u pretkrivičnim postupcima", piše u uputstvu.

Prema navodima uputstva Advokatske komore, tokom obustave rada advokati mogu podnositi tužbe, žalbe i druga pravna sredstva i akta kod kojih bi propuštanje roka rezultiralo gubitkom prava klijenata iili zastarom.

"Odredbom člana 89 stav 1 tačka četiri Statuta Advokatske komore, utvrđena je kao teža povreda dužnosti advokata neizvršavanje odluka Advokatske komore", navodi se u Uputstvu i dodaje da je odluka. o stupanju u štrajk dostavljena svim advokatima, sudovima i tužilaštvima, kao i ministarstvima pravde i finansija.

Advokatska komora je, pored ostalog, ocijenila da na ovaj način advokatura brani dostojanstvo, samostalnost i nezavisnost na kojima se temelji postojanje te profesije, dok je Ministarstvo finansija, nakon neuspjelih pregovora, prošle nedjelje saopštilo da nema mogućnosti izmene Zakona i da on mora biti jednak za sve.

Iz Ministarstva finansija je sredinom prošle nedjelje, nakon neuspješnih pregovora sa AK, saopšteno da nisu moguće izmene Zakona o fiskalizaciji i da on treba da bude jednak za sve.

“Država je uradila sve da se olakša primjena zakona, a uzimajući u obzir sve dosadašnje aktivnosti i da je dio ovih obveznika već prešao na ovaj sistem, ne postoje opravdani i održivi argumenti, niti mogućnosti za izmjenu propisa u smislu izuzimanja ove djelatnosti iz predmetne zakonske norme”, naveli su iz Ministarstva finansija.

Oni su podsjetili da je “projektni tim za primjenu elektronske fiskalizacije uporno i predano sarađivao sa predstavnicima mnogih djelatnosti i ostaje na raspolaganju za dalju podršku u primjeni zakona”.

Državni sekretar u tom ministarstvu Janko Odović ocijenio je u utorak da je odluka Advokatske komore nezakonita i neustavna, i pozvao ih na razgovore o njegovoj primjeni.

“Naš pravni sistem ne poznaje uopšte pojam obustave pružanja pravne pomoći, već samo obustavu rada u vidu štrajka”, rekao je Odović za RTCG i dodao da je odluka nezakonita i zbog toga što se, obustavlja pružanje prve pomoći, a upustvom je Komora zabranila svakom advokatu da postupi mimo te odluke.

“Ovo je protivzakonito, jer je zakonom o štrajku osnovni princip - dobrovoljnost. Vi ako hoćete da štrajkujeme - možete, ali niko vas ne može na to da primorava”, poručio je Odović.

Odović je pozvao advokate da ignorišu odluku Advokatske komore i vrate se u sudnice, poručujući da niko nema pravo da im uskraćuje pravo na rad, a građanima pravo na pristup sudu.

Predsjednik Advokatske komore Zoran Begović rekao je TVCG da smatra da su razlozi za štrajk opravdani i poručio da Vlada “mora pokazati odredjenu dozu saradnje”, navodeći da je to bio jedan od načina kako bi ostvarili svoje pravo koje nam je zagarantovano Ustavom i zakonom”.

On je rekao da je advokati je mogu biti obuhvaćeni zakonom koji reguliše kontrolu preduzeća koja prometuju proizvode i usluge, navodeći da u Vladi previdjaju da su advokati Ustavom definisani kao kategorija koja pruža besplatnu pravnu pomoć, te da je njihova nadonkada djelimično ili gotovo nenaplativa.

Vlada Crne Gore saopštila je da je odluka Advokatske komore o obustavi pružanja pravne pomoći advokata “bez utemeljenja u pravnom sistemu Crne Gore”, ohrabrujući dvokate koji nijesu dali saglasnost za obustavu rada da nastave redovne aktivnosti.

“Odluka ne sadrži odredbu Zakona o advokaturi ili drugog zakona koji predviđa ovlašćenje Upravnog odbora ili Skupštine Advokatske komore da donese obavezujuću odluku o opštoj obustavi pružanja advokatskih usluga”, navodi Vlada u saopštenju.

Prema navodima iz Zakona, fiskalizacija je postupak koji sprovodi obveznik fiskalizacije gotovinskog i bezgotovinskog plaćanja, dostavljanjem Upravi prihoda podataka o prometu proizvoda i usluga i fiskalnih računa u realnom vremenu, korišćenjem stalne internet veze i fiskalnog servisa.

Primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koji je stupio na snagu u avgustu 2019, počela je 1. januara 2021, uz uvodjenje dodatnog petomjesečnog roka za prelazak na sistem elektronske fiskalizacije.

XS
SM
MD
LG