Linkovi

CG: Neutemeljene optužbe Moskve o antiruskoj histeriji


Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova
Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore najodlučnije je odbacilo “neutemeljene” optužbe Moskve o „antiruskoj histeriji” u Crnoj Gori, koje je na današnjoj konferenciji za medije saopštila portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova.

“Nije zabilježen nijedan slučaj da je bilo koji ruski biznismen ili turista doživio neprijatnost u Crnoj Gori, niti u našoj zemlji postoji bilo kakav vid neprijateljskog rasploženja prema ruskom narodu”, navodi se u reagovanju Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore. “U to mogu da se uvjere hiljade ruskih građana koji i na današnji dan borave u našoj zemlji”

Iz MVP Crne Gore ocijenili su izjavu Zaharove “pukom manipulacijom I nastavkom specijalnog rata koji se iz Moskve vodi protiv Crne Gore, sa svima dobro poznatim motivom opstrukcije priključenja Crne Gore NATO savezu”

Ministarstvo vanjskih poslova navodi da će “sve odluke o budućnosti naše zemlje samostalno i suvereno donositi Vlada i Skupština Crne Gore, u skladu sa Ustavom, sviđalo se to Moskvi ili ne”.

“Umjesto lažnih optuzbi na račun crnogorske vlasti, pozivamo i ovoga puta Rusiju da sve nejasnoće i nerazumijevanja razriješimo u direktnim i otvorenim razgovorima, koje zvanična Moskva uporno izbjegava.

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije danas je saopštilo da u Crnoj Gori postoji neprijateljski odnos prema Rusima I da je produženje bezviznog režima za Ruse na 90 dana samo lukavstvo.

"U Crnoj Gori se razvija očigledno neprijatna situacija za Ruse. U svijetlu oštrog pada bilateralnih odnosa, očekivanog ulaska Crne Gore u NATO, odluke crnogorskih vlasti da se priključe sankcijama EU protiv Rusije, vidimo u toj zemlji naglo širenje antiruske histerije", rekla je Zaharova odgovarajući na pitanje novinara.

"U tom kontekstu, nedavno produžavanje bezviznog režima za naše gradjane predstavlja lukavstvo koje ne može da prikrije odnose prema Rusiji koji odgovaraju Zapadu", navela je Zaharova i pozvala Ruse da uzmu u obzir te okolnosti, optužujući vlasti u Podgorici da Crnogorcima nameću rusofobiju.

Ruske državne televizije su u poslednje vreme emitovale više reportaža s porukama da ruski turisti nemaju razloga da putuju u Crnu Goru i da je odnos prema Rusima u toj zemlji loš.

Ruska turistička organizacija odbacila je tvrdnje Zaharove i saopštila da ruske firme u Crnoj Gori nijesu primijetile bilo kakve negativne situacije prema Rusima, kao i da Crna Gora rado dočekuje ruske turiste.

"Mi smo danas kontaktirali Ruse, saradnike turističkih firmi koji se nalaze u Crnoj Gori u okviru pripreme turističke sezone, kao i sa Rusima koji žive i rade u Crnoj Gori. Niko od njih nije primijetio nikakvu negativnost u odnosu na građane iz Rusije, to ne postoji čak ni na nivou razgovora, rekla je portparolka Turističke organizacije Rusije, Irina Tjurina. “Naprotiv, svi očekuju turističku sezonu, i veoma rado čekaju ruske turiste"

Prema njenim rečima, turizam je važna stavka u prihodima Crne Gore, i zbog toga ona sigurno neće "sjeći granu na kojoj sjedi", prenosi RTCG.

XS
SM
MD
LG