Linkovi

Život američkih kauboja


A cowboy waits to enter the arena for the calf roping competition at the International Finals Youth Rodeo, in Shawnee
A cowboy waits to enter the arena for the calf roping competition at the International Finals Youth Rodeo, in Shawnee

Šta znači biti kauboj, jahati konje ogromnim prostranstvom, hvatati stoku lasom i okupljati je? Kako izgleda radni dan jednog kauboja?

Ako mislite da ćete, ako imate ranč, postati milioner, verujte, to se neće desiti. Najvažnije je da maksimalno uživate u onome što radite i da ne računate koliko ste sati proveli radeći, jer će se ispostaviti da ne zarađujete ni minimalnu nadnicu ” poručuje vlasnik ranča Džo Mur.

Mur i njegova supruga Nensi žive na ranču koji je udaljen oko 70 kilometara od Dodž sitija na jugoistoku Kanzasa.

Naš dan obično počinje …. buđenjem u zoru, oko pola šest, na brzinu nešto doručkujemo i izletimo kroz vrata”, kaže Nensi Mur.

Imanje koje se prostire na skoro 600 hektara obilaze na konjima. Murovi imaju 120 teksaških dugorogih goveda, ovce, koze, konje i druge domaće životinje.

To nije samo posao.To je način života.Ovde smo odgajili tri sina, tu živimo, tu radimo i tu smo ono što jesmo” kaže Nensi Mur.

Devetnaestogodišnji Vilijam Džojs je došao iz američke prestonice, Vašingtona da radi na ranču i stekne praksu.

Ovde je predivno. Odmor za dušu i telo.”

A šta sve može da nauči na ranču?

Učim o vrstama trave, njihovom smenjivanju, razvrstavanju stoke, koliko krava može da pase na jutru zemlje i tome slično. Verujem da fizički rad može da nauči disciplinI i odnosu prema poslu.”

Takođe je naučio jednu od osnovnih i najuzbudljivijih podviga kauboja. Hvatanje stoke lasom.

Dvadeset-dvogodišnja Elizabet Lac, koja takođe radi na ranču, kaže da bacanje lasa podiže adrenalin.

“U početku sam bila nevozna jer je u isto vreme trebalo da jašem, kontrolišem konja i radim neke druge stvari. To sam savladala. Uhvatiti životinju lasom je fantastičan osećaj.”

Pre 14 godina Džo i Nensi su odlučili da počnu da pozivaju posetioce na svoj ranč kako bi popravili kućni budžet i podelili svoj način života, u kome uživaju, sa drugima.

Kupili su i renovirali montažne kućice koje su doneli na ranč....a posetioci su počeli da pristižu, kaže Nansi Mur

Svaki put kad neko dođe, shavtim koliko toga ima što uzimam zdravo za gotovo i koliko sam u stvari srećna, jer ono u čemu ja uživam svaki dan i doživljavam, drugi ljudi mogu da uživaju samo pet dana godišnje u okviru odmora.

Jahanje, sakupljanje stoke, hvatanje goveda lasom… sve je to deo radnog dana na ranču, gde život može da bude veoma jednostavan, ali u isto vreme i veoma ispunjen.

XS
SM
MD
LG