Linkovi

Dodeljene Nagrade za hrabrost žena


Prva dama SAD i državna sekretarka sa presednicom Kirgistana, jednom od dobitnica Nagrade za hrabrost žena

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da će se Sjedinjene Države „žustro zalagati“ za jačanje prava žena na Bliskom istoku, dok se tamo uobličavaju nove demokratije. Sekretarka Klinton govorila je na ceremoniji na kojoj su uručena priznanja ženama iz deset zemalja povodom njihovog zalaganja za ženska pitanja. Među nagrađenima se našla i predsednica Kirgistana, Roza Otunbajeva.

Hilari Klinton iskoristila je događaj u sklopu obležavanja Međunarodnog dana žena u Sjedinjenim Državama, da uputi poruku da će administracija predsednika Baraka Obame politiku jačanja prava žena učiniti prioritetom u svojim odnosima sa novim demokratijama na Bliskom istoku.

„Žene u Egiptu, Tunisu i drugim zemljama imaju prava koliko i muškarci da menjaju svoje vlade kako bi one bolje reagovale, bile odgovorne i transparentne. Sjedinjene Države će čvrsto zastupati stav da žene moraju da budu uključene u svaki proces unapređenja“.

Hilari Klinton je rekla da nijedna vlada ne može da uspe ukoliko isključuje polovinu svojih građana – odnosno žene – iz procesa donošenja važnih odluka. Državna sekretarka i prva dama Sjedinjenih Država Mišel Obama predsedavale su petom godišnjom ceremonijom dodele nagrada „Hrabre žene“, kojima se odaje priznanje aktivistkinjama iz svih krajeva sveta, koje se zalažu za jačanje položaja i prava žena.

Ove godine bilo je deset dobitnica među kojima se po prvi put našla i jedna žena šef države, predsednica Kirgistana Roza Otunbajeva, koja je - prema rečima sekretarke Klinton - posle prošlogodišnjeg rušenja autokratskog režima, usmerila svoju zemlje ka demokratiji.

Dodeljene Nagrade za hrabrost žena
Dodeljene Nagrade za hrabrost žena

„Ona je vrlo brzo donela odluku da pomogne u formiranju nove vlade i novog ustava. U pravom trenutku, po okončanju izbora, predaće vlast novom premijeru i njegovoj vladi. Time je pružila lekciju od neprocenjive važnosti mladim demokratijama na drugim mestima“.

U govoru održanom u ime svih dobitnica, predsednica Otunbajeva ukazala je da nova demokratija u Kirgistanu - prva u tom regionu- možda izgleda haotično, ali je ukazala da je to daleko bolja varijanta od puke naredbe diktatora.

„Da, kad živite u diktaturi, veoma je lako stvoriti lažnu sliku stabilnosti i harmonije. Kad živite u demokratiji, morate da naučite da prihvatite brojne glasove, neke od njih veoma ključne, neke čak uvredljive. Gledano sa strane, izgleda kao da svakog časa može da dođe do kolapsa“.

Prva dama SAD Mišel Obama rekla je da je zajednički imenitelj koji vezuje sve dobitnice velika hrabrost u suprostavljanju nepravdi i diskriminaciji.

Svaki put kad se ove žene progovore, one inspirišu druge da upotrebe svoje glasove. Njihova neustrašivost inspiriše druge da prevaziđu sopstveni strah. Tako se rađaju građanske mreže, željne promena. Ubrzo potom, moguće je pormeniti zakone, oboriti režime i transformisati ljudske živote“.

Mišel Obama naglasila je da neke aktivistkinje možda neće doživeti da vide plodove svog rada, ali su svesne da utiru put boljem životu svojih pokolenja.

XS
SM
MD
LG