Linkovi

Kuponima do velikih ušteda


Kuponi su se u Americi prvi put pojavili u Atlanti 1887 kada je jedan prodavac želeo da pospeši prodaju novog pića, koka-kole.

Dok se američka privreda bori za oporavak, a cene namirnica rastu, raste i broj ljudi koji traže način da uštede na potrošačkoj korpi. Jedan od načina je sakupljanje i korišćenje kupona za popuste na kupovine i uslužne delatnosti. Kuponi kao način uštede koriste se u Americi već 125 godina.

Lora Harders koja kupuje namirnice petkom opremljena je kuponima i listom potrebnih stvari. Kupone je počela da koristi pre skoro šest godina, kada je bila u drugom stanju sa prvim detetom. Planirala je da napusti posao I morala je da nađe način kako da opstane sa jednom platom.

“Umesto da se vratim na posao, uspela sam istovremeno i da budem kod kuće i doprinesem kućnom budžetu.”

Zahvaljujući kuponima Lora obično prepolovi račun za namirnice, a desi se i da je ušteda bude mnogo veća.

“Po regularnoj ceni ovo bi me koštalo 80 dolara. Ali, našla sam namirnice koje su na rasprodaji i iskoristila kupone tako da je račun ispao 20 dolara.”

Lora kupone nalazi na različitim mestima.

“Većinu kupona nalazim u dodacima nedeljnih novinskih izdanja, ali i preko interneta. Ima odličnih sajtova poput “coupons.com”, “smartsource.com”, a ima i sajtova sa kuponima za razne uslužne delatnosti.”

Međutim, ne koriste svi kupone. Marijam Sidni ih na primer ne voli.

“Mislim da to oduzima puno vremena, a često i kad nađem kupon koji bih mogla da iskoristim, zaboravim da ga imam, a kada se setim, njemu je već istekla važnost.”

Ali, seckanje kupona ne mora da oduzima vreme objašnjava u svojoj učionici budućim korisnicima, Lora Harders. Kuponi su se u Americi prvi put pojavili u Atlanti 1887. Na ideju je došao jedan prodavac koji je želeo da privuče kupce i podstakne prodaju novog pića - koka-kole. Posle 125 godina kuponi su još uvek u opticaju kao podstrekači prodaje. Ono što se promenilo je način na koji se do njih dolazi, kaže konsultant za marketing Feris Kaplan.

“Sve više mladih koristi kupone jer im stižu direktno na mobilni telefon. Mogu ih koristiti dok su u prodavnici direktno sa telefona, bez printanja, seckanja papira, ili listanja novina.”

Internet stranica “Sertifikid”, digitalno šalje kupone, koji stižu na i-mejlove 55 hiljada potrošača, za preko 1000 biznisa. Osnivač “Sertifikida” Džejmi Ratner takođe, svakog dana, reklamira po jedan od tih biznisa.

“Tog dana vaš biznis je glavni. Potencijalne mušterije mogu da se podrobno informišu o njemu putem mejla i mogu da kupe kupon za vašu uslugu.”

Obzirom da sve više mladih, tokom ekonomske krize, traži povoljne cene putem interneta, Džejmi Ratner očekuje da će prodaja digitalnih kupona sve više da raste.
XS
SM
MD
LG