Linkovi

Ilegalni odliv kapitala ozbiljan problem


Organizacija Globalni finansijski integritet objavila izveštaj u kojem se navodi da se zapanjujuće sume novca ilegalno iznose iz zemalja u Africi, Aziji i Južnoj Americi, što direktno ugrožava život građana.

Zemljama u razvoju potrebne su velike sume novca da bi rešile brojne probleme u vezi sa zdravstvom, stambenom izgradnjom, obrazovanjem i drugim oblastima. Medjutim, u jednom novom izveštaju se navodi da korupcionaška praksa multinacionalnih kompanija i vlade koje im omogućavaju da sprovode tu praksu - lišavaju gradjane boljeg životnog standarda.

Organizacija za nadzor finansijskih tokova, Globalni finansijski integritet sa sedištem u Vašingtonu, saopštila je da se zapanjujuće sume novca svake godine odlivaju iz zemalja u Africi, Aziji i Južnoj Americi. U novom izveštaju te organizacije navodi se da je 2011. godine oko 947 milijardi dolara kanalisano iz tih zemalja u inostranstvo putem takozvanog ilegalnog odliva kapitala. Direktor organizacije Globalni finansijski integritet, Rejmond Bejker, kaže da još više zapanjuje ukupna suma u prethodnih deset godina.

"U periodu od 2002. do 2011. govorimo o sumi od 5 hiljada 900 milijardi dolara koja je napustila zemlje u razvoju. Za siromašne zemlje sveta ništa nije štetnije od tog gubitka kapitala“, ističe Bejker.

U izveštaju se navodi da se u tom desetogodišnjem periodu Kina nalazi na vrhu liste, sa oko hiljadu milijardi dolara ilegalnog odliva novca. Rusija je na drugom mestu sa oko 880 milijardi, a Meksiko treći sa oko 462 milijarde dolara. Najviše rangirana afrička zemlja je Nigerija, na desetom mestu, sa više od 142 milijarde dolara.

Različite metode korupcije doprinose ilegalnom odlivu novca, kaže Aleks Kobam iz Centra za globalni razvoj sa sedištem u Londonu.

"Delimično je reč i o zaradama od kriminala. Dakle, u pitanju je pranje novca od trgovine drogom, kao i zarade od trgovine belim roboljem. Medjutim, u pitanju je i sama korupcija, kradja državne imovine. No, taj trend je mala komponenta. Najveća komponenta, na osnovu gotovo svih procena kojima raspolažemo, za skoro sve zemlje, je izbegavanje plaćanja poreza na trgovinske transakcije", objašnjava Kobam.

Bejker i Kobam kažu da se izbegavanje plaćanja poreza u trgovini uglavnom realizuje kroz nešto što se zove nedovoljno uvažavanje odgovarajućih cena, odnosno preniska procena vrednosti minerala, robe i drugih izvoznih artikala pred poreskim vlastima. Ta praksa takodje omogućava stvaranje prostora za korupciju kroz netačne fakture, uz prateće plaćanje mita.

Podsaharska Afrika je posebno pogodjena ilegalnim odlivom kapitala. U izveštaju Centra za globalni razvoj se navodi da je 2011. godine taj region izgubio 5,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, uglavnom zbog izbegavanja plaćanja poreza putem netačnog unošenja cena za nacionalne resurse i industrijska dobra. Direktor ove organizacije kaže da zemlje u razvoju moraju preuzeti vodeću ulogu radi smanjenja ogromnog odliva kapitala zbog čega su neke države i narodi kontinuirano osiromašeni.

"Kratak odgovor na obuzdavanje problema ilegalnog odliva kapitala jeste transparentnost, odnosno uspostavljanje veće transparentnosti u globalnom finansijskom sistemu. To znači da se treba osloboditi lažnih korporacija, to znači prekograničnu razmenu poreskih informacija, to znači da bi kompanije automatski prijavljivale svoju prodaju, profit i plaćeni porez, u svakoj oblasti pod sudskom nadležnošću, gde operiše njihov biznis", kaže Bejker.

Bejker i drugi kažu da, ukoliko bi zemlje u razvoju mogle da dobiju pravedan udeo od onoga što se proizvede i što je ilegalno otudjeno, one bi imale daleko više sredstava za zdravstvo, obrazovanje, stambeni sektor i druge suštinske potrebe.
XS
SM
MD
LG