Linkovi

Delotvoran tretman hronične bolesti pluća


Pacijent sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća
Pacijent sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća

Hronična opstruktivna bolest pluća je smrtonosna bolest koja se uglavnom dobija zbog dugogodišnjeg pušenja. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je kod više od 200 miliona ljudi ustanovljena hronična opstruktivna bolest pluća i to većinom u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama. Iako nije izlečiva, pacijentov život može da se produži uz pomoć tretmana kao što su steroidi. Novo istraživanje pokazalo je da je mala doza tog leka u formi pilule, podjednako delotvorna, ako ne i bolja od jake doze steroida koji se daje intravenozno.

Ovo je doktor Frensis Velč, stomatolog u penziji kojem je ustanovljena dijagnoza hronične opstruktivne bolesti pluća. On plaća cenu dugogodišnjeg pušenja.

„Moram da razmišljam o disanju neprestano. To je veoma zamorno“.

Zbog toga što hronična opstruktivna bolest pluća blokira protok vazduha u plućima, veoma je važno da se pacijenti redovno fokusiraju na disanje, vežbaju i uče tehnike opuštanja, posebno ako imaju kratak udah.

Hronična opstruktivna bolest pluća proizlazi iz emfizema pluća i hroničnog bronhitisa kao i astmatičnog bronhitisa. Simptomi uključuju zvuk škripanja pri disanju, hronični kašalj koji proizvodi žuti šlajm i stalne respiratorne infekcije. Najčešći uzrok bolesti je višegodišnje pušenje ili konzumiranje duvana iz druge ruke.

Hronična bolest pluća blokira protok vazduha
Hronična bolest pluća blokira protok vazduha

Rudari i radnici u hemijskoj industriji takodje su podložni bolesti zbog svoje izloženosti prašini, štetnim hemikalijama i isparenjima. Lekari navode da oštećenja izazvana takvim uslovima remete prirodnu razmenu kiseonika i ugljen-dioksida u plućima. Kada se ti uslovi pogoršaju lekari često tretiraju pacijente steroidima. Doktor Piter Lindenauer sa univerziteta Taft i njegove kolege proučavali su pacijente koji su tretirani u 400 bolnica širom zemlje tokom 2006. i 2007. godine. Tokom boravka u bolnici pacijenti su tretirani steroidima, bilo u vidu pilula ili intravenozno.

„Pacijenti koji su bili u grupi koja je primala lek intravenozno, dobili su deset puta veće doze steroida tokom prva dva dana u bolnici u poredjenju sa pacijentima u grupi koja je primala lek u piluli“.

U studiji je navedeno da su pacijenti koji su primili slabije doze steroida oralno, proveli kraće vreme u bolnici i da je njihov rizik od sporednih efekata kao što su glaukom, visok krvni pritisak i edem ili znojenje nogu, smanjen. Doktor Velč prestao je da puši pre više od deset godina i ubedio je i svog sina da učini isto.

„Video me kako hodam sa bocom tečnog kiseonika. To je privuklo njegovu pažnju. Na kraju je prestao da puši.“

Studija je objavljenja u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG