Linkovi

Srednjoškolci se spremaju za tržište rada


Tehnološka sredja škola Tomas Edison u severnoj Virdžiniji djacima daje praktično iskustvo u poslovima kao što je kulinarstvo.
Tehnološka sredja škola Tomas Edison u severnoj Virdžiniji djacima daje praktično iskustvo u poslovima kao što je kulinarstvo.

Kursevi u specijalizovanim srednjim školama pomažu učenicima da istraže profesiju koja ih zanima i steknu praksu u toj oblasti.

Dok mnogi srednjoškolci planiraju da upišu koledž kako bi postali lekari, pravnici ili inženjeri, drugi učenici planiraju da budu kuvari, automehaničari ili građevinski radnici. Kursevi u specijalizovanim srednjim školama pomažu takvim učenicima da istraže profesiju koja ih zanima. Ekipa Glasa Amerike posetila je tehnološku srednju školu Tomas Edison u jednom predgrađu Vašingtona, gde učenici stiču praktično iskustvo, tako da mogu da odluče da li se radi o pravoj karijera za njih.

Metju Vimer voli da kuva. To interesovanje je nasledio od dve sjajne kuvarice u svojoj porodici, svoje majke i bake.

“To me je inspirisalo da postanem bolji kuvar, pravi kuvar”.

U svojoj školi, on može da vidi kako izgleda rad u profesionalnoj kuhinji.

“Tu dobijamo nove ideje, učimo različite načine spremanja hrane”.

Drugi učenici takođe uče kroz praksu.

“Kada sam došla u školu, nisam znala različite metode kuvanja, kao što je dinstanje…”

Danas, učenici ove srednje škole u okviru Programa za menadžment restorana – pripremaju salate.

Njihova nastavnica kuvanja, Tereza Smit, podstiče ih da eksperimentišu.

“Pokušavamo da sva jela spremamo sami, od početka. Takođe želim da savladaju osnovne veštine, uključujući i matematiku u kuhinji, kako da pretvaraju manje količine iz recepata u veće. Želim da vešto barataju nožem, a takođe stavljamo naglasak na zaštitu od povreda i higijenu”.

Lupita River želi da postane poslastičar. Voli da radi u velikoj kuhinji nalik na restoransku.

“Druge škole to nemaju”, kaže ona.

Učenici iz drugih srednjih škola u okolini autobusima dolaze u srednju školu Tomas Edison, kaže Karen Vilson, školski portparol.

“Imamo 18 različitih programa”.

Jedan od njih učenicima pruža priliku da polože ispit za pomoćnika medicinske sestre. Program za automehaničare uči đake kako da popravljaju automobile. Na časovima kozmetologije uči se o nezi kože i kose.

“Srednjoškolci uče hemiju, anatomiju i fiziologiju, a pri tome rade sa pravim klijentima”.

Vraćamo se u kuhinju, gde su učenici završili svoj zadatak.

“Danas smo pripremili pet različitih salata. Ja sam napravio salatu od testenine sa gaspaćom. To je hladna supa od paradajza sa maslinama, lukom, paradajzom, paprikama, a dodaje se so, biber, limun i belo vinsko sirće”, priča srednjoškolac Geret Pesur.

Sledi degustacija – učenici jedni drugima ocenjuju recepte.

“Učimo razne stvari o tome šta smo mogli drugačije da uradimo. Na primer, kod moje salate, mnogi đaci su rekli da je trebalo da dodam još malo sirćeta”, dodaje Geret.

Učenici tako stiču stvarne veštine, i približavaju se ostvarenju svog sna da, jednog dana, postanu poznati kuvari.
XS
SM
MD
LG