Linkovi

Kongres neće sada da se bavi imigracionom reformom


Američki predsednik Barak Obama sa potpredsednikom Džozefom Bajdenom pred govor o imigracionoj reformi, 24. oktobar 2013.
Američki predsednik Barak Obama sa potpredsednikom Džozefom Bajdenom pred govor o imigracionoj reformi, 24. oktobar 2013.

Stručnjaci smatraju da je malo verovatno da će Obamin zakon o imigracionoj reformi u SAD, usvojen u junu u Senatu, ove godine dospeti na glasanje republikanskog Predstavničkog doma .

Predsednik Barak Obama i demokratski zakonodavci u Predstavničkom domu Kongresa zalažu se da republikanska većina dozvoli glasanje o reformi američkog imigracionog sistema. Senat je u junu usvojio zakon o imigracionoj reformi, koji ima dvostranačku podršku, ali kongresni savetnici i politički stručnjaci kažu da je republikanska partija i dalje podeljena po pitanju imigracione reforme i Predstavnički dom verovatno se neće baviti tim pitanjem u skorije vreme.

Uredjivanje nefunkcionalnog imigracionog sistema Sjedinjenih Država je jedan od glavnih prioriteta predsednika Obame. Okružen aktivistima koji podržavaju reformu, predsednik je pozvao Predstavnički dom da preduzme inicijativu.

"I bilo da ste republikanci ili demokrate ili ste nezavisni želim da nastavite da radite, a ja ću biti odmah uz vas kako bismo osigurali da imigraciona reforma bude sprovedena", rekao je američki predsednik.

Demokratski lideri u Kongresu takođe su pozvali predsedavajućeg Predstavničkog doma Džona Bejnera da iznese zakon na glasanje.

“Moje pitanje, predsedavajući Bejneru, je zašto čekate? Američki narod se izjasnio, oni su spremni za sveobuhvatnu reformu imigracionog sistema, hajde da glasamo", zapitala se demokrata, Linda Sančez.

Džon Bejner bio je oprezan kada je odgovarao na pitanje da li misli da je glasanje moguće ove godine.

"I dalje mislim da je imigraciona reforma važna. To je pitanje kojim treba da se bavimo i ja se nadam tome", izjavio je predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner.

Senatski predlog daje prednost za oko 11 miliona ljudi koji u zemlji žive ilegalno, posebno u vezi sa bezbednošću američke granice sa Meksikom, kažu neki republikanci. Neki se protive bilo kakvom zakonu koji bi legalizovao one koji su u zemlju ušli ilegalno. Stručnjak za imigraciju Odri Singer kaže da Predstavnički dom neće razmatrati senatski predlog.

"Senat je usvojio sveobuhvatan zakonski predlog koji sadrži mnogo elemenata reforme. Predstavničiki dom i predsedavajući Džon Bejner izjavili su da neće ići tim putem i da žele usvajanje zakona u delovima", kaže Singer iz Instituta Brukings.

I dok poziva Kongres da reaguje, predsednik Obama izrazio je pesimizam.

"Sada očigledno, samo zato što je nešto pametno i pravedno i dobro za ekonomiju i fiskalnu odgovornost i zato što su ga podržali biznisi i sindikati i evangelistička zajednica i mnoge demokrate i mnogi republikanci, to ne znači da će zapravo biti usvojeno. Ipak je ovo Vašington", zaključio je Obama.

Nakon oštre borbe oko predsednikovog zakona o zdravstvenoj zaštiti i delimičnog zatvaranja vlade, što je naškodilo republikancima, pojedini analitičari i kongresni saradnici kažu da ne veruju da će Kongres preduzeti akciju o imigracionoj reformi ove godine. A sledeće godine, uz srednjoročne kongresne izbore, zakonodavci će možda biti rešeni da izbegnu sporna pitanja kao što je imigracija.
XS
SM
MD
LG