Linkovi

Pismo iz Kongresa imaće pažnju administracije


Američki Kongres
Američki Kongres

Kongresmen Dag Lamborn nada se da će se Obamina administracija založiti da Crna Gora na septembarskom samitu dobije pozivnicu za članstvo u NATO, dok crnogorski ambasador smatra da za to postoji šansa

Američka administracija će sa dužnom pažnjom uzeti u obzir inicijativu grupe od 40 kongresmena koji su u pismu državnom sekretaru Džonu Keriju zatražili da se službeni Vašington založi da Crna Gora bude pozvana da se pridruži NATO-u na septembarskom samitu, ocjena je crnogorskog ambasadora u SAD Srđana Darmanovića. Jedan od potpisnika pisma, koopredsjedavajući crnogorskog kokusa kongresmen Dag Lamborn, u razgovoru za naš program poručuje je da je Crna Gora spremna da postane članica.

Potpisnici inicijative, nedavno upućene aktuelnoj administraciji, nadaju se da će NATO nastaviti da se proširuje i da će primiti u članstvo države koje su spremne da budu saveznice Sjedinjenih Država.

“Crna Gora je očigledan kandidat da bude jedna od prvih u redu za prijem. Zato smo poslali pismo državnom sekretaru Keriju, da bi podstakli Obaminu administraciju da pokrene to pitanje i nadamo se izvrši pritisak da se Crnoj Gori uputi pozivnica za članstvo na septembarskom samitu”, kaže za Glas Amerike kongresmen Dag Lamborn.

Uz podsjećanje da predsjednik Barak Obama nije učestvovao u proširenju alijanse, poput njegova dva prethodnika Džordža Buša i Bila Klintona, kongresmen Lamborn ističe da je samit u Velsu dobra prilika da se to promijeni.

“Pismo je jedan od načina da se sekretar Keri i predsjednik Obama podsjete na to pitanje, koje možda već imaju na umu. Ukoliko su blizu donošenja odluke, pismo će ih nadam se podstaći da to konačno i urade.”

Crnogorski ambasador u Sjedinjenim Državama, Srđan Darmanović, takođe vjeruje da pismo kongresmena može da podstakne administraciju da još jednom ozbiljno razmotri pitanje proširenja.

“Dovoljno bi bilo da je jedan, dva ili pet kongresmena uputilo pismo državnom sekretaru. On bi bio dužan da ga sa pažnjom primi. U ovom slučaju, skoro 10 odsto Predstavničkog doma je potpisalo jedno takvo pismo, a kao što znamo danas u prilično podijeljenom Kongresu, nije lako okupiti 40 kongresmena ni na jednom pitanju.”

“40 je veliki broj članova Kongresa. To pokazuje da postoji značajna podrška u Kongresu koja se može odnositi i na one koji se nisu potpisali. I samo pitanje će imati veliki odjek. Čak i jedna osoba može da promoviše važno pitanje i ako je u pravu, to će privući pažnju”, navodi Lamborn.

Većina na Kapitol hilu smatra da je Crna Gora spremna da postane članica Alijanse, mišljenje je koopredsjedavajućeg crnogorskog kokusa. Na tom pitanju, kako očekuje ambasador Darmanović, angažovaće se i jedan broj senatora.

“Ukoliko Vašingtona bude spreman za proširenje, onda će se ta tema uzeti u obzir mnogo ozbiljnije i evropski saveznici će prema tome morati jasno da se odrede. Mislim da bi mnogi evropski saveznici lakše donijeli tu odluku, ako Vašington stane iza nje.”

Darmanović je podsjetio da su određene članice NATO-a već snažno pokrenule pitanje proširenja.

“Postavilo se pitanje ako su vrata otvorena, da li kroz ta vrata nekom može da prođe ili su onda de fakto zatvorena, a samo su verbalno otvorena. Tako da se i administracija ovdje, a i neke evropske zemlje su se odlučile za nešto mekši pristup i dale su šansu aspirantima do juna mjeseca ove godine da pokažu da li su spremni.”

Ambasador Darmanović zaključuje da Crna Gora ima šansu da dobije pozivnicu za članstvo, te da se nada će je iskoristiti na najbolji način.
XS
SM
MD
LG