Linkovi

Pred Kongresom SAD teška godina


Američki Kongres čeka mnoštvo nerešenih pitanja u novoj godini - od zakona o poljoprivredi, preko podizanja granice zaduživanja federalne vlade do reforme imigracionog sistema.

Kongres je prošle godine bio najmanje produktivan otkad postoji, dok su demokratski i republikanski zakonodavci imali oprečne stavove o većini najvažnijih pitanja. Na dnevnom redu Kongresa, koji od juče ponovo zaseda, ostalo je dosta nedovršenog posla, uključujući usvajanje novog zakona o poljoprivredi, podizanje granice zaduživanja federalne vlade, kao i reforma imigracione politike.

Pristalice reforme zakona o imigraciji, kao što su ovi aktivisti koji štrajkuju glađu, očigledno će nastaviti da vrše pritistak na članove Predstavničkog doma da se razmotre to pitanje. Senat je još prošle godine usvojio sveobuhvatan zakonski predlog o imigraciji.

Predsednik Predstavničkog doma, Džon Bejner kaže da mu je dobro poznato da je reforma neophodna. Međutim, on dodaje:

“Jedini način da reforma ovog puta bude uspešna, jeste rešavanje tog komplikovanog pitanja deo po deo. Verujem da će to uliti poverenje javnosti da regulišemo problem na obazriv i razuman način.”

Neki analitičari predviđaju da Bejner to pitanje neće staviti na dnevni red Predstavničkog doma pre maja ili juna - pošto budu obavljeni stranački primarni izbori za kandidate na kongresnim izborima u novembru.

“Nije izvesno da će ići dovoljno daleko kako bi pridobio podršku demokrata. Ukoliko u tome bude preterao, izgubiće podršku svoje konzervativne baze. Stoga ništa nije garantovano”, kaže Tomas Man, saradnik Instituta Brukings.

Man dodaje da Bejnera po raznim pitanjima koči desna struja Republikanske stranke, odnosno konzervativci pokreta Čajanka.

“Mislim da će ovog puta pogurati Kongres. Međutim, ostaje činjenica da je njegova baza veoma konzervativna. To nije samo šačica članova pokreta Čajanka. Otkako je Barak Obama postao predsednik, republikanska stranka se pomerila daleko prema desnici", smatra Man.

Drugi eksperti tvrde da su obe strane odgovorne za zastoj rada u Vašingtonu.

"Lično smatram predsednika Obamu odgovornim zbog toga što se nije potrudio da izgradi koaliciju, mada je to teško s obzirom na stavove u Predstavničkom domu. Odgovorni su i republikanci jer nisu spremni da pruže ruku drugoj strani. Mnogi od njih su ideološki rigidni", kaže Džejms Tarber, profesor na Američkom univerzitetu.

Glavni ispit za rad Kongresa u novoj godini biće na redu u februaru ili martu, kada Kongres bude odlučivao o podizanju granice zaduživanja, kako zemlja ne bi pala pod stečaj.

Na svojoj poslednjoj konferenciji za novinare u prošlog godini, predsednik Obama je upozorio republikanske zakonodavce da ne pokušaju da povežu limit zaduživanja sa dodatnim smanjenjem vladinih troškova.

“Granica zaduživanja se podiže da bismo mogli da isplatimo postojeća zaduženja. To nije instrument za pregovore ni sredstvo pritiska, već zadatak Kongresa", poručio je američki predsednik.

Većina analitičara se slaže da bi obračun, sličan prošlogodišnjem, koji je doveo do delimičnog zatvaranja rada američke federalne vlade, naneo štetu američkoj ekonomiji, kao i podršci obema strankama na izborima.
XS
SM
MD
LG