Linkovi

CG: Zakazano glasanje o poverenju vladi


Skupština Crne Gore (rtcg.me)
Skupština Crne Gore (rtcg.me)

Premijer CG Đukanović je ostao čvrst u stavu da neće popustiti pred uslovom svog koalicionog partnera, Socijaldemokratske partije koja je podršku Vladi u parlamentu uslovila povlačenjem dvojice ministara koji su napustili SDP.

Crnogorski parlament o povjerenju Vladi izjasniti 25. januara. Dok se u crnogorskoj javnosti kalkuliše ko će Vladi dati povjerenje, a ko ne, premijer Đukanović tvrdi da je "inicijativa za glasanje o povjerenju Vladi više zasmetala svima nego Demokratskoj partiji socijalista i Vladi"

Đukanović je podsjetio da je on inicirao ispitivanje povjerenja Vladi.

"Vjerujem da ste, iz ukupne prezentacije, dosad shvatili da nije riječ ni o kakvom kalkulisanju i pokušaju stvaranja uslova za bilo kakvu političku trgovinu“.

Premijer tvrdi da su se uslovi za glasanje o povjerenju Vladi stvorili od trenutka ostvarenja ključnog cilja državne politike Crne Gore u 2015. godini - sticanja poziva za NATO.

On je objasnio da do dobijanja pozivnice za članstvo u Alijansi nije želio da komplikuje domaću političku scenu, ali je, kao što je i najavio, odmah nakon toga dao priliku svima da provjere svoje teze je li ova Vlada tehnička, bez političke podrške, ili ima aktuelnu ili neku drugu podršku u parlamentu.

"Po reakcijama pojedinih parlamentarnih partija, čini mi se da je ta inicijativa više zasmetala svima nego Vladi i ključnoj članici vladajuće koalicije, prije svega, zato što mislim da jedan broj manjih partija uživa u galami u kojoj nerealno naglašava svoj politički značaj“, dodao je Đukanović.

Objasnio je da ne zna kakav je odnos Pozitivne Crne Gore ili SDP-a prema glasanju o povjerenju Vladi i istakao da o tome ni sa kim nije razgovarao. Brojke, ipak, govore da bez podrške jedne od ove dvije stranke, Vlada ne može opstati prilikom glasanja o povjerenju.

Iz redova Đukanovićevog dvodecenijskog koalicionog partnera, međutim, stigla je jasna poruka: Socijaldemokratska partija neće glasati za povjerenje Vladi, uz poruku da se “ne može očekivati povjerenje Vladi u kojoj sjede ukradeni ministri, jer bi se ta podrška zasnivala na političkoj korupciji”.

U toj partiji tvrde da je parlamentarni dijalog, koji je inicirao i vodi predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, uz podršku Evropske komisije, sidro koje čuva Crnu Goru od još dublje političke krize i destabilazacije.

Inicijava o povjerenju Vladi u ovom trenutku je, smatraju u SDP-u, pokušaj rušenja parlamentarnog dijaloga jer su se sve partije dogovorile da se o Vladi, odnosno o pravno političkom modelu razgovara u okviru skupštinskog dijaloga.

Za povjerenje Vladi neće glasati ni klub samostalnih poslanika u crnogorskom parlamentu, izuzimajući dvojicu bivših poslanika SDP-a, kao ni prosrpske parlamentarne partije.

Što se tiče Pozitivne CG, stav o povjerenju Vladi biće poznat 20. januara, uz obrazloženje da su im “na prvom mjestu državni a ne partijski interesi”. Sjednica Skupštine na kojoj će se glasati o povjerenju Vladi održaće se 25.januara, a premijer tvrdi da je njegova pozicija zbog učinaka u tri posljednje godine – veoma ugodna.

XS
SM
MD
LG