Linkovi

Jovan Pavle II proglašen blaženim


Ceremoniji beatifikacije u Vatikanu prisustvovalo je milion i po ljudi
Ceremoniji beatifikacije u Vatikanu prisustvovalo je milion i po ljudi

Papa Benedikt Šesnaesti proglasio je Jovana Pavla Drugog blaženim na ceremoniji beatifikacije, približivši bivšeg poglavara Katoličke crkve na korak do proglašenja svecem.

Procenjuje se da se na Trgu svetog Petra u Vatikanu i okolnim ulicama okupilo milion i po ljudi da čuju papu Benedikta Šesnaestog koji je pročitao objavu o beatifikaciji. Posle proglašenja, masa vernika u Rimu je klicala i pljeskala, dok je na trgu razvijan veliki portret Jovana Pavla Drugog.

U svojoj poslanici, poglavar Katoličke crkve je svog prethodnika nazvao izuzetnim sinom Poljske, koji je svojom verom, ljubavlju i apostolskom hrabrošću, zajedno sa velikom ljudskom harizmom, pomogao vernicima širom sveta da se osećaju hrišćanima bez strepnje. Beatifikacija je glavni korak ka mogućoj najvećoj počasti Katoličke crkve, proglašenju neke osobe za sveca.

Beatifikacija Jovana Pavla Drugog – svega šest godina posle njegove smrti - jedna je od najbrže sprovedenih u istoriji crkve. Među prisutnima na današnjoj svečanosti, bila je i francuska kaluđerica Mari Simon-Per, čiji su oporavak od Parkinsonove bolesti crkveni velikodostojnici priznali kao čudo, kojim je obrazloženo proglašenje Jovana Pavla Drugog blaženim.

Sada predstoji da crkva pripiše bivšem papi još jedno čudotvorno delo, da bi bio priznat za sveca. Pojedini katolici se ipak protive njegovom proglašenju za sveca, tvrdeći da nije dobro postupio sa skandalom o seksualnom zlostavljanju koji je uzdrmao Katoličku crkvu.

XS
SM
MD
LG