Linkovi

Milo Djukanović podneo ostavku


Milo Đukanović izjavio da je podneo ostavku na mesto premijera na konferenciji za novinare, 21. decembar 2010.
Milo Đukanović izjavio da je podneo ostavku na mesto premijera na konferenciji za novinare, 21. decembar 2010.

Premijer Milo Đukanović podnio je danas ostavku na funkciju predsjednika Vlade Crne Gore. On je tu odluku saopštio na konferenciji za novinare, kojoj je prisustvovao veliki broj domaćih i stranih novinara.

Podnoseći ostavku, Đukanović je rekao da tu odluku nije donio ni pod čijim pritiskom.

"Odlučio sam da podnesem ostavku na mjesto predsjednika Vlade. Ta odluka nije iznenadna, ishitrena i nije donesena ni pod čijim pritiskom, niti iznutra ili spolja", rekao je Đukanović na konferenciji za novinare.

On je najavio da će ga na mjestu predsjednika Vlade naslijediti Igor Lukšić.

Đukanović je poručio da će ostati na funkciji predsjednika Demokratske partije socijalista i da će se u narednom periodu posvetiti biznisu u Crnoj Gori.

On je naveo da su se uslovi za njegovo povlačenje stekli nakon što je Crna Gora izašla iz recesije, učvrstila stabilnost, postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i došla do predvorja NATO-a.

"Bez ikakvih potresa i posljedica po dalji uspješan unutrašnji razvoj i evropski i evroatlanstki put Crne Gore", kazao je Đukanović.

On je istakao da iz izvršne vlasti odlazi čiste savjesti i uzdignuta čela.

"Posebno sam ponosan na podršku i uvažavanje većinske javnosti u Crnoj Gori koje sam doživio obavljajući najodgovornije državne funkcije, kao i na priznanja, pomoć i podršku na koje sam nailazio na najvišim evropskim i svjetskim adresama", kazao je Đukanović.

On je rekao da ne tvrdi da je sve što je radio uvijek bilo najbolje što je Crna Gora mogla dobiti tokom prethodnih 20 godina, ali da je to bilo najbolje što je znao i mogao.

Ocijenio je da su završeni svi zadaci u ovom političkom ciklusu, odnosno da su se stvorili uslovi za novu garnituru na vlasti.

Đukanović smatra da Lukšić ima kapacitet da bude na čelu izvršne vlasti.

"Siguran sam da Lukšić, pored mladosti, baštini veoma ozbiljno profesionalno iskustvo u radu u Vladi i da je, bez sumnje, u punom kapacitetu da odgovori sljedećim fazama i izazovima evropskog put Crne Gore", rekao je on.

Đukanović je kazao da su navodi o njegovom povlačenju zbog pritiska međunarodne zajednice posledica inferiornog duha dijela crnogorske političke javnosti.

"Crna Gora, tokom ovih 20 godina u kojima sam ja bio na odgovornim funkcijama, nikada nije primala bilo čije diktate, ni iz Beograda, ni iz Brisela, niti bilo koje treće strane", naveo je on.

Upitan da li planira da se na nekoliko godina ponovo aktivira na nekoj državnoj funkciji, on je rekao da je i njegov povratak 2008. godine na premijersku funkciju bio rezultat spleta raznih okolnosti.

Na pitanje da li može doživjeti sudbinu bivšeg hrvatskog premijera Iva Sanadera, Đukanović je odgovorio da se radi o neadekvatnom upoređivanju.

On je ponovio da sve što je radio je bilo u skladu sa Ustavom i zakonima, odnosno sa najboljim nacionalnim interesima Crne Gore.

Đukanović je rekao da će njegov dalji angažman biti biznis koji je počeo 2007. godine.

"Logično je da ću se sada vratiti tom biznisu i da će on primarno biti predmet mog interesovanja. A kuda će me taj biznis dalje odvesti, vidjećemo", kazao je on.

Đukanović je u uvodnom izlaganju ocijenio da je Vlada realizovala najvažnije ciljeve u 2010. godini.

XS
SM
MD
LG