Linkovi

Filadelfijska firma spaja biznis i ekologiju


Volonteri i zaposleni kompanije "Junajted baj Blu" na jednoj od brojnih lokacija gde skupljaju otpad.
Volonteri i zaposleni kompanije "Junajted baj Blu" na jednoj od brojnih lokacija gde skupljaju otpad.

Za svaki komad odeće koji proda, firma„Junajted baj blu“ obećava da će ukloniti pola kilograma otpadaka iz okeana, reka i potoka.

Filadelfijska firma „Junajted baj blu“ (United By Blue) ne uklanja otpad samo iz vodenog sistema - već i iz sopstvenog dvorišta.

Privremena deponija otpadaka sadrži otprilike sve što možete da pronađete u tipičnom nasutom zemljištu. Ali umesto odlaganja na propisan način, ovo je deo od šest milijardi kilograma đubreta koje zagađuje vodu svake godine.

Mogućnost da to dospe u lanac hrane i zagadi ribu, koju ćemo naposletku da pojedemo, važna je tema", primećuje Brajan Linton, vlasnik fabrike odeće.

Linton strasno voli okean i, kada je 2010. osnovao firmu „Junajted ba blu“, odlučio je da njegova fabrika odeće posebnu pažnju posveti čistoj vodi.

Ako radimo nešto što je važno i naš posao će biti uspešan, a biće uspešne i inicijative za očuvanje životne sredine.“

„Junajted baj blu“ vodi računa o modi i – životnoj sredini. Kompanija se drži svog imena organizujući svakog leta jednu do dve akcije čišćenja nedeljno, u kojima učestvuju zaposleni i volonteri kao što je Eli Kanestri.

„Mislim da ovo čišćenje može mnogo toga da promeni i, ako ih organizujete dovoljno, može ljudima mnogo da promeni život.“

Sa time je saglasan i Nik Tanahil, koji sa grupom svojih kolega sa fakulteta već drugi put učestvuje u akciji čišćenja. On kaže da će doći ponovo.

„Ovo čišćenje se, u stvari, svodi na druženje sa mojom bratijom. Hoću da kažem da s obzirom da nismo u školi, ne moramo da brinemo o učenju, već radimo nešto što znamo da je ispravno, pomažemo zajednici.“

Tokom 60 akcija koje je „Junajted baj blu“ organizovao prošle godine, uklonjeno je više od 36 tona đubreta. Službenica Eli Blum kaže da je zaštita okeana obaveza zajednice.

„Zaista je važno očistiti vodene puteve, rečne i morske obale pored kojih živimo, jer je to poslednja prilika da pokupimo đubre pre nego što stigne u okean.“

„Junajted baj blu“ na svako čišćenje potroši dve do pet hiljada dolara – to obuhvata plate zaposlenih, hranu i piće za sve koji pomažu i odlaganje otpadaka koje prikupe u deponiju. Međutim, ekspert za poslovanje Džejni Lukas kaže da zahvaljujući čišćenju i odeća dobija dodatnu vrednost.

Mnogi će da rade ovu vrstu stvari samo zbog reklame. A ono u čemu je Brajan vrlo uspešan je to što je njegova strast prema okeanima i vodi za njega veoma iskrena i autentična.“

Za samog Lintona, to znači biti nešto više od obične kompanije koja samo prodaje majice.
XS
SM
MD
LG