Linkovi

Doživotna zabrana za Donalda Sterlinga!


Donald Sterling, vlasnik Los Anđeles Klipersa (arhiva)

Posle rasističkih komentara, vlasnik Los Anđeles Klipersa, Donald Sterling kažnjen sa 2 i po miliona dolara i doživotnom zabranom

Navijači, treneri NBA timova, sadašnji i bivši igrači ovih dana su jednoglasni u osudi rasističkih komentara koje je izneo vlasnik Los Anđeles Klipersa - Donald Sterling. Posle obavljene istrage komesar NBA Adam Silver danas je saopštio da je liga izrekla doživotnu zabranu Donaldu Sterlingu i kaznila ga sa dva i po miliona dolara. To znači da vlasnik KLipersa neće moći da prisustvuje utakmicama i treninzima tima, boravi u klupskim prostorijama ili utiče na poslovne i odluke koje se tiču kadrovske politike kluba. Silver je takođe rekao da će zatražiti od borda guvernera da primora Sterlinga da proda Kliperse i da će učiniti sve što može da do toga dođe.

Vlasnik Klipersa Donald Sterling nije bio na svom uobičajenom mestu pored terena u nedelju uveče, kada je tim iz Los Anđelesa gostovao Golden Stejt Voriorsima, u Ouklendu. Igrači su svoje negodovanje izrazili bez reči, noseći majice za zagrevanje izvrnute, kako se ne bi video grb tima.

Sterling se obogatio poslujući na tržitu nekretnina u Los Aneđelesu. Vebsajt „TMZ“ u petak je objavio tonski zapis na kome se čuje muškarac, za koga se veruje da je Sterling, kako pogrdno govori o Afroamerikancima, među kojima je i bivša NBA zvezda Medžik Džonson, koji veruje da bi Sterling trebalo da proda tim.

Navijači su se razbesneli, a čak i predsednik Barak Obama je prokomenatrisao incident tokom svoje turneje po Aziji.

“Kada neznalice žele da reklamiraju svoje neznanje, onda ne morate ništa da radite, samo ih pustite da pričaju, i to je ono što se ovde dogodilo", rekao je Obama.

Ispred „Stejpls Centra“, dvorane u kojoj igraju i Lejkersi i Klipersi, turisti poziraju pored statua košarkaških legendi. Gejl Parasram sa Floride je puna gneva.

“Zaista me rastužuje saznanje da i dalje postoje ljudi kao što je on, sa takvim stavovima, posle svega što je ova zemlja prošla.”

Navijači se brinu da je medijska pažnja trenutno usredsređena na Sterlinga u stvari loša za sport. Džon Robinson i njegova devojka žive u severnoj Kaliforniji.

“Tim šampionskog kalibra, to je tužno. Tužno i razočaravajuće, a pomislili biste da bi on bio veći profesionalac, posebno kao vlasnik tima u NBA ligi.”

Ova porodica iz Atlante je uznemirena, ali ne i iznenađena susretanjem sa rasističkim rečnikom, kaže ćerka Keli Erons.

“Živimo u vremenu kada se te stvari i dalje dešavaju. Malo suptilnije, ali dešavaju se."

Udruženje NBA košarkaša traži akciju, kaže bivši NBA igrač, danas portparol Udruženja i gradonačelnik Sakramenta - Kevin Džonson.

"U NBA porodici apsolutno nema nesta neznanju, netoleranciji, pogrdnim komentarima”, poručio je Džonson.

Sterling do sada nije demantovao da je glas na snimku njegov.
XS
SM
MD
LG