Linkovi

Doživotna zabrana za Donalda Sterlinga!


Donald Sterling, vlasnik Los Anđeles Klipersa (arhiva)
Donald Sterling, vlasnik Los Anđeles Klipersa (arhiva)

Posle rasističkih komentara, vlasnik Los Anđeles Klipersa, Donald Sterling kažnjen sa 2 i po miliona dolara i doživotnom zabranom

Navijači, treneri NBA timova, sadašnji i bivši igrači ovih dana su jednoglasni u osudi rasističkih komentara koje je izneo vlasnik Los Anđeles Klipersa - Donald Sterling. Posle obavljene istrage komesar NBA Adam Silver danas je saopštio da je liga izrekla doživotnu zabranu Donaldu Sterlingu i kaznila ga sa dva i po miliona dolara. To znači da vlasnik KLipersa neće moći da prisustvuje utakmicama i treninzima tima, boravi u klupskim prostorijama ili utiče na poslovne i odluke koje se tiču kadrovske politike kluba. Silver je takođe rekao da će zatražiti od borda guvernera da primora Sterlinga da proda Kliperse i da će učiniti sve što može da do toga dođe.

Vlasnik Klipersa Donald Sterling nije bio na svom uobičajenom mestu pored terena u nedelju uveče, kada je tim iz Los Anđelesa gostovao Golden Stejt Voriorsima, u Ouklendu. Igrači su svoje negodovanje izrazili bez reči, noseći majice za zagrevanje izvrnute, kako se ne bi video grb tima.

Sterling se obogatio poslujući na tržitu nekretnina u Los Aneđelesu. Vebsajt „TMZ“ u petak je objavio tonski zapis na kome se čuje muškarac, za koga se veruje da je Sterling, kako pogrdno govori o Afroamerikancima, među kojima je i bivša NBA zvezda Medžik Džonson, koji veruje da bi Sterling trebalo da proda tim.

Navijači su se razbesneli, a čak i predsednik Barak Obama je prokomenatrisao incident tokom svoje turneje po Aziji.

“Kada neznalice žele da reklamiraju svoje neznanje, onda ne morate ništa da radite, samo ih pustite da pričaju, i to je ono što se ovde dogodilo", rekao je Obama.

Ispred „Stejpls Centra“, dvorane u kojoj igraju i Lejkersi i Klipersi, turisti poziraju pored statua košarkaških legendi. Gejl Parasram sa Floride je puna gneva.

“Zaista me rastužuje saznanje da i dalje postoje ljudi kao što je on, sa takvim stavovima, posle svega što je ova zemlja prošla.”

Navijači se brinu da je medijska pažnja trenutno usredsređena na Sterlinga u stvari loša za sport. Džon Robinson i njegova devojka žive u severnoj Kaliforniji.

“Tim šampionskog kalibra, to je tužno. Tužno i razočaravajuće, a pomislili biste da bi on bio veći profesionalac, posebno kao vlasnik tima u NBA ligi.”

Ova porodica iz Atlante je uznemirena, ali ne i iznenađena susretanjem sa rasističkim rečnikom, kaže ćerka Keli Erons.

“Živimo u vremenu kada se te stvari i dalje dešavaju. Malo suptilnije, ali dešavaju se."

Udruženje NBA košarkaša traži akciju, kaže bivši NBA igrač, danas portparol Udruženja i gradonačelnik Sakramenta - Kevin Džonson.

"U NBA porodici apsolutno nema nesta neznanju, netoleranciji, pogrdnim komentarima”, poručio je Džonson.

Sterling do sada nije demantovao da je glas na snimku njegov.
XS
SM
MD
LG